ΚΟΣΜΟΣ

Όζμπορν: Φόρος στα αναψυκτικά για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Όζμπορν: Φόρος στα αναψυκτικά για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Ο φόρος θα εφαρμοστεί στα αναψυκτικά που περιέχουν περισσότερο από 5 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 χιλιοστόλιτρα

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο, την επιβολή μέσα σε δύο χρόνια ενός φόρου στα μη αλκοολούχα αναψυκτικά με στόχο να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία.

«Εισάγουμε έναν νέο φόρο στη βιομηχανία των ζαχαρούχων αναψυκτικών που θα επιβάλλεται στις εταιρείες και θα ισχύσει μέσα σε δύο χρόνια ώστε να τους αφήσουμε το χρονικό περιθώριο για να αλλάξουν τη σύνθεση των προϊόντων τους», δήλωσε ο Όσμπορν, προσθέτοντας ότι τα αναψυκτικά «είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της παιδικής παχυσαρκίας».

Ο φόρος θα εφαρμοστεί στα αναψυκτικά που περιέχουν περισσότερο από 5 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 χιλιοστόλιτρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, θα αποφέρει περισσότερα από 520 εκατ. στερλίνες (περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ). Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τον φόρο αυτό θα χρησιμεύσουν για να διπλασιαστούν τα κεφάλαια που είναι αφιερωμένα στον σχολικό αθλητισμό, διευκρίνισε ο Όζμπορν.

Ο διάσημος σεφ Τζέιμι Όλιβερ εξέφρασε αμέσως τη χαρά του για την ανακοίνωση αυτή: «Τα καταφέραμε!», έγραψε στο Instagram. «Είναι κάτι θαρραλέο, λογικό και υποστηρίζεται απ' όλους τους λογικούς ανθρώπους... μια είδηση καταπληκτική», πρόσθεσε, καθώς έχει διεξαγάγει και ο ίδιος εκστρατεία υπέρ της επιβολής ενός τέτοιου φόρου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το 2015, 28% των παιδιών ηλικίας 2 έως 15 ετών -και 61,9% των ενηλίκων- είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στη Βρετανία, κάτι που καθιστά τη χώρα μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη ως προς το ζήτημα αυτό.

Οι ασθένειες οι οποίες συνδέονται με την παχυσαρκία κοστίζουν στην οικονομία 27 δισεκ. στερλίνες ετησίως, δηλαδή το ήμισυ του λογαριασμού του συστήματος υγείας, διευκρίνισε ο Όσμπορν.

Δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του δημόσιου χρέους της Βρετανίας φέτος

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε ότι δεν θα πετύχει το στόχο για μείωση του δημόσιου χρέους φέτος, εμμένοντας ωστόσο στα σχέδιά του για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών έως τα τέλη της δεκαετίας.

Ο Όσμπορν, του οποίου οι πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας, ανακοίνωσε επίσης σημαντικά χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη, επικαλούμενος την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την αδύναμη εγχώρια παραγωγικότητα.

Στην ετήσια ομιλία του για τον προϋπολογισμό ενώπιον του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι οι προοπτικές για την οικονομία θα είναι χειρότερες εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Η βρετανική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 2% φέτος, συγκριτικά με την πρόβλεψη του Νοεμβρίου για 2,4%, και 2,2% το 2017, από 2,5% που ήταν η εκτίμηση του Νοεμβρίου.

Ο Όσμπορν παραδέχθηκε ότι δεν θα πετύχει το στόχο που έθεσε ο ίδιος, καθώς το δημόσιο χρέος αναμένεται φέτος να αυξηθεί ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Δήλωσε ότι τα σχέδιά του συνεχίζουν να προβλέπουν δημοσιονομικό πλεόνασμα έως τα τέλη της δεκαετίας ίσο με το 0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, παρά τις χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Σχετικές ειδήσεις