ΚΟΣΜΟΣ

Η ουκρανή πιλότος Σαβτσένκο πίσω από τη δολοφονία ρώσων δημοσιογράφων

Η ουκρανή πιλότος Σαβτσένκο πίσω από τη δολοφονία ρώσων δημοσιογράφων

Η Σαβτσένκο έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες

Ρώσος δικαστής δήλωσε πως η ουκρανή πιλότος Ναντέζντα Σαβτσένκο ενέχεται στη δολοφονία δύο ρώσων δημοσιογράφων, ένας ισχυρισμός που θεωρείται βέβαιο ότι θα δυσχεράνει περαιτέρω τις ήδη δύσκολες σχέσεις της Μόσχας με το Κίεβο.

Η Σαβτσένκο, 34 ετών, συνελήφθη από φιλο-ρώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία τον Ιούνιο του 2014 στη διάρκεια της αυτονομιστικής διένεξης και παραδόθηκε στη Ρωσία όπου της απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι ευθύνεται για τον θάνατο δύο ρώσων δημοσιογράφων οι οποίοι σκοτώθηκαν από πυρά όλμου.

Η Σαβτσένκο έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

Η ουκρανή πιλότος θεωρείται από πολλούς συμπατριώτες της εθνική ηρωίδα και σύμβολο της απείθειας προς το Κρεμλίνο. Στη Ρωσία, η κρατική τηλεόραση την έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνη ουκρανή εθνικίστρια που έχει βάψει τα χέρια της με αίμα αμάχων.

Ο δικαστής Λεονίντ Στεπανένκο δήλωσε στο δικαστήριο που συνεδριάζει στο Ντονέτσκ της νότιας Ρωσίας πως οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η Σαβτσένκο «επέφερε σκόπιμα τον θάνατο σε δύο πρόσωπα, δρώντας στη βάση προηγούμενης συνωμοσίας και με κίνητρο το μίσος και την εχθρότητα».

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως οι δηλώσεις αυτές ισοδυναμούν με επίσημη ετυμηγορία ενοχής. Ωστόσο ο δικαστής εξακολουθεί να διαβάζει τα συμπεράσματά του και η τελική ετυμηγορία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Οι δικηγόροι της Σαβτσένκο, ο Μαρκ Φεϊγκίν και ο Νικολάι Πολόζοφ, δήλωσαν στο Reuters πως αναμένουν ότι η τελική ετυμηγορία θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα ή την Τρίτη (22/03).

Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει από το δικαστήριο να την καταδικάσει σε κάθειρξη 23 ετών. Η Σαβτσένκο ελπίζει πως θα επιστραφεί στην Ουκρανία σύντομα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο και έχει ξεκινήσει απεργία πείνας στην προσπάθεια να επιταχύνει τη δίκη και το αποτέλεσμά της.

Σχετικές ειδήσεις