ΚΟΣΜΟΣ

Στην Χάγη εντός των ημερών ο Χάτζιτς

Στην Χάγη εντός των ημερών ο Χάτζιτς
Ακόμη και αύριο είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί η μεταφορά του Γκόραν Χάτζιτς, του τελευταίου καταζητούμενου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την...

Ακόμη και αύριο είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί η μεταφορά του Γκόραν Χάτζιτς, του τελευταίου καταζητούμενου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία που συνελήφθη χθες, δήλωσε ο δικηγόρος του Τόμα Φίλα.

"Ο Γκόραν Χάτζιτς υπέγραψε έγγραφο με το οποίο παραιτείται από το δικαίωμα της έφεσης (για την απόφαση του σερβικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου) και έτσι πληρούνται οι όλοι οι όροι για την μεταφορά του. Από το απόγευμα της Παρασκευής είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί", τόνισε ο Φίλα.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο Χάτζιτς θα συναντηθεί σήμερα και αύριο Παρασκευή με την οικογένειά του.

Ο 52χρονος Χάτζιτς συνελήφθη περίπου εκατό χιλιόμετρα βορειο-δυτικά του Βελιγραδίου. Κατηγορείται για τις δολοφονίες εκατοντάδων Κροατών και για τη σφαγή στο Βούκοβαρ το 1991.

Ο εισαγγελέας του σερβικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς, αποκάλυψε ότι ο Χάτζιτς έμεινε χωρίς χρήματα και συνελήφθη όταν προσπάθησε να πουλήσει έναν πίνακα του Μοντιλιάνι αξίας ως και 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πολλές φορές μη αξιόπιστες πηγές, αναφέρουν διάφορα σενάρια για το πού βρισκόταν ο Χάτζιτς από το 2004 όταν εξαφανίστηκε.

Η εφημερίδα Press γράφει ότι ο Χάτζιτς, παντρεμένος με δυο γιους, ζούσε με μια άλλη γυναίκα και μάλιστα είχαν αποκτήσει παιδί.

Η εφημερίδα Politika αποκαλύπτει ότι τα περισσότερα από τα επτά χρόνια που διέφευγε της σύλληψης ζούσε στη Ρωσία και εργαζόταν με πλαστή ταυτότητα.

Οι διωκτικές αρχές έχασαν τα ίχνη του το 2004 και μόνο πολύ αργότερα πληροφορήθηκαν ότι από τη Ρωσία μετακινήθηκε στη Λευκορωσία.

Επικαλούμενη πηγή που πρόσκειται στις έρευνες, η εφημερίδα Blic υπογραμμίζει ότι ο Χάτζιτς "πέρασε περισσότερο καιρό στην Ρωσία και πως τον βοήθησαν πρόσωπα του περιβάλλοντος του πρώην επικεφαλής των σερβικών μυστικών υπηρεσιών Γιόβιτσα Στάνισιτς".