ΚΟΣΜΟΣ

Στο δρόμο για τη Χάγη ο Χάτζιτς

Στο δρόμο για τη Χάγη ο Χάτζιτς
Στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου έφτασε αυτοκινητοπομπή που φέρεται να μεταφέρει τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας...

Στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου έφτασε αυτοκινητοπομπή που φέρεται να μεταφέρει τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας, Γκόραν Χάντζιτς, σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτό σηματοδοτεί την έκδοση του Χάτζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στην Ολλανδία. Σέρβοι αξιωματούχοι, υπεύθυνοι για τις διαδικασίες έκδοσής του, δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.


O Χάτζιτς συνελήφθη την Τετάρτη στην περιοχή Φρούσκα Γκόρα, περίπου 65 χιλιόμετρα βορείως του Βελιγραδίου. Ο Σερβοκροάτης Χάτζιτς, ο οποίος κρυβόταν εδώ και επτά χρόνια, υπήρξε πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα».


Αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους αυτές των διώξεων, της εξόντωσης, των βασανιστηρίων, των απελάσεων για τη συμμετοχή του στα εγκλήματα που διέπραξαν Σέρβοι στρατιώτες στην Κροατία. Θεωρείται υπεύθυνος για τη σφαγή σχεδόν 300 ανδρών στο Βούκοβαρ το 1991 από Σερβοκροάτες στρατιώτες και για την απέλαση περίπου 20.000 ανθρώπων από την πόλη.