ΚΟΣΜΟΣ

«Ντροπιάζει τη χώρα» ο Ραχόι - Μόλις 18 πρόσφυγες έχει δεχτεί η Ισπανία από το 2015 (Vids)

«Ντροπιάζει τη χώρα» ο Ραχόι - Μόλις 18 πρόσφυγες έχει δεχτεί η Ισπανία από το 2015 (Vids)

Σφοδρά πυρά, από τα περισσότερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, δέχτηκε σήμερα ο Μαριάνο Ραχόι, ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, με αφορμή το γεγονός ότι η χώρα έχει δεχτεί μόλις 18 πρόσφυγες από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.

«Από τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων προσώπων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον θάνατο και τη βαρβαρότητα, η κυβέρνησή σας στάθηκε ικανή να παραλάβει μόλις 18 ανθρώπους, είναι πραγματικά ντροπή», τόνισε ο Πέδρο Σάντσεθ, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. «Η κυβέρνησή σας ντροπιάζει όλη την Ισπανία», πρόσθεσε.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ραχόι, που χειρίζεται τα τρέχοντα ζητήματα στη χώρα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, είχε δεσμευτεί το 2015 να παραλάβει περίπου 16.000 πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονταν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Όμως από το περασμένο καλοκαίρι έχει δεχτεί μόνο 18 ανθρώπους διότι ανέμενε την εφαρμογή διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων η οποία, υποστηρίζει ο Μαριάνο Ραχόι, ήταν «πολύ αργή».

Μέχρι σήμερα μόλις 581 άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων με βάση το οποίο επρόκειτο να προωθηθούν 63.000 άνθρωποι από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Καθώς δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Ραχόι κατέληξε σε μια συμβιβαστική συμφωνία με τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της Ισπανίας πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας που υιοθέτησε τη συμφωνία για την επαναπροώθηση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Όλη η αντιπολίτευση όμως τον κατηγορεί ότι έκανε υπερβολικές παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες.

«Η συμφωνία με την Τουρκία, πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα, είναι ντροπή», είπε ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Η συμφωνία «στρέφει την πλάτη σε εκατομμύρια ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από την τρομοκρατία και τις βόμβες ίδιας έντασης σαν αυτές που έπληξαν το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν αξίζουν λιγότερο από τους Ευρωπαίους», κατήγγειλε.

Το να ζει κανείς στην Ευρώπη «συνεπάγεται επίσης ότι είναι αλληλέγγυος με αυτούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο», είπε από την πλευρά του ο ηγέτης του Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα.

Ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν ανακοίνωσε ότι αύριο Πέμπτη θα καταθέσει προσφυγή σε βάρος του Ραχόι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό ζήτημα.

Σχετικές ειδήσεις