ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε 13 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας

Λίβανος: Πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε 13 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας

Ποινή φυλάκισης 13 χρόνων με καταναγκαστικά έργα, επέβαλε στο Λιβανέζο πρώην φιλοσύρο υπουργό, Μισέλ Σαμάχα, στρατιωτικό δικαστήριο, κρίνοντάς τον ένοχο για τη μεταφορά εκρηκτικών και το σχεδιασμό επιθέσεων με στόχο τη διάπραξη «τρομοκρατικών ενεργειών».

«Το στρατιωτικό δικαστήριο καταδίκασε τον Μισέλ Σαμάχα σε φυλάκιση 13 χρόνων με καταναγκαστική εργασία και σε απώλεια των ατομικών του δικαιωμάτων, για μεταφορά εκρηκτικών με σκοπό τη διάπραξη επιθέσεων στον Λίβανο σε συνεργασία με Σύρους αξιωματούχους», ανακοίνωσε δικαστική πηγή, προσθέτοντας:

«Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την εσχάτη των ποινών, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε να τον καταδικάσει σε φυλάκιση 13 ετών με καταναγκαστική εργασία. Τα χρήματα με τα οποία ο κατηγορούμενος επρόκειτο να πληρώσει τους συνεργούς του για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στο στρατό του Λιβάνου».

Ο Σαμάχα έχει ήδη εκτίσει μέρος της ποινής του, ενώ πλέον πρέπει να περάσει ακόμη επτά χρόνια στη φυλακή.

Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Ενημέρωσης είχε καταδικαστεί στις 13 Μαΐου του 2015 σε τεσσεράμισι χρόνια φυλάκιση από στρατιωτικό δικαστήριο, το οποίο επίσης τού στέρησε διά βίου τα ατομικά και πολιτικά του δικαιώματα, «για την απόπειρα πραγματοποίησης τρομοκρατικών ενεργειών».

Ωστόσο, το ακυρωτικό δικαστήριο είχε ακυρώσει την εισαγγελική απόφαση την οποία έκρινε υπερβολικά επιεική.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σαμάχα, ο οποίος είχε διατελέσει επίσης σύμβουλος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, είχε σχεδιάσει μαζί με τον αρχηγό των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας Αλί Μαμλούκ επιθέσεις στον Λίβανο και τη δολοφονία πολιτικών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων του Λιβάνου, πολέμιων της Δαμασκού.

Σχετικές ειδήσεις