ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Συνελήφθη «κυνηγός κεφαλών» που ανήρτησε βίντεο με παράνομα συλληφθέντες πρόσφυγες

Βουλγαρία: Συνελήφθη «κυνηγός κεφαλών» που ανήρτησε βίντεο με παράνομα συλληφθέντες πρόσφυγες

Η εισαγγελία διενεργεί έρευνες για «παράνομη στέρηση της ελευθερίας», μια κατηγορία που επισύρει ποινή φυλάκισης δύο ετών

Βούλγαρος που φέρεται ότι έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο διακρίνονται μετανάστες με τα χέρια δεμένα στην πλάτη συνελήφθη από τις αρχές, ανακοίνωσε η εισαγγελία, μετά το σάλο που προκάλεσε η υπόθεση αυτή.

Οι εισαγγελικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τα στοιχεία των άλλων προσώπων που συμμετείχαν στο επεισόδιο, διευκρίνισε ο γενικός εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ. Μια ιδιωτική «πολιτοφυλακή» συνέλαβε τους μετανάστες, τους έδεσε και τους ανάγκασε να ξαπλώσουν στο έδαφος, σε ένα δάσος κοντά στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία.

Το βίντεο, που τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο και προβλήθηκε την Δευτέρα (11/04) από βουλγαρικά τηλεοπτικά κανάλια, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και ορισμένων πολιτικών κομμάτων.

Η εισαγγελία διενεργεί έρευνες για «παράνομη στέρηση της ελευθερίας», μια κατηγορία που επισύρει ποινή φυλάκισης δύο ετών, είπε ο Τσατσάροφ. «Είναι απολύτως απαράδεκτο αυτά τα πρόσωπα ή οι οργανώσεις, είτε αποκαλούνται "αποσπάσματα άμυνας" είτε "μονάδες συνεργασίας", να υποκαθιστούν τα όργανα του κράτους και να επιδίδονται σε αυτό που τα μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν κυνήγι των προσφύγων», υπογράμμισε.

Οι πρωτοβουλίες των αυτοαποκαλούμενων «τιμωρών» που κυνηγούν τους μετανάστες στα σύνορα πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες στη Βουλγαρία, ιδίως στη μεθόριο με την Τουρκία.

«Σήμερα θα πρέπει να επαγρυπνούμε ότι μόνο για εκείνους που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα αλλά και για εκείνους που θέλουν να αποκομίσουν οφέλη. Οικονομικά ή για μια φτηνή και επικίνδυνη δόξα», ανέφερε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπουσβάροβα.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένα μέλος της πολιτοφυλακής «Οργάνωση άμυνας των Βούλγαρων πολιτών» διαβεβαίωσε ότι η δράση της θα συνεχιστεί. «Δεν τους κακομεταχειριζόμαστε, τους σταματάμε και καλούμε την αστυνομία», είπε ο άνδρας αυτός αναφερόμενος στους μετανάστες.

Σχετικές ειδήσεις