ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Ξένοι μαχητές του ISIS σχεδιάζουν επιστροφή στην Ευρώπη για επιθέσεις

Βέλγιο: Ξένοι μαχητές του ISIS σχεδιάζουν επιστροφή στην Ευρώπη για επιθέσεις

Στις υποδομές στρατηγικής σημασίας του Βελγίου -όπως αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, πυρηνικές μονάδες- θα εφαρμόζονται σε μόνιμη βάση ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την αποτίμηση της τρομοκρατικής απειλής στις Βρυξέλλες υποστήριξε την Τρίτη (19/04) πως «ξένοι μαχητές» που βρίσκονται στη Συρία επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη, ιδίως στο Βέλγιο, προκειμένου «να διαπράξουν μια επίθεση».

«Υπάρχουν πολλές πληροφορίες, για παράδειγμα ενδείξεις ότι οι FTT -ξένοι τρομοκράτες μαχητές- των μαχητών στη Συρία θα ήθελαν να επιστρέψουν, όχι μόνο στο Βέλγιο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να διαπράξουν μια επίθεση», είπε ο Πολ Φαν Τίγκσελτ, ο διευθυντής του Οργάνου Συντονισμού για την Ανάλυση της Απειλής (Ocam), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Η έρευνα διεξάγεται με εντατικό τρόπο και έχουμε πετύχει σοβαρή πρόοδο», συνέχισε. «Όμως ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει», τόνισε χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το Ocam αποφάσισε να διατηρήσει στη βαθμίδα 3 την τρομοκρατική απειλή για το Βέλγιο, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος «θεωρείται ακόμη σοβαρός και μια επίθεση θεωρείται πιθανή», εξήγησε ο οργανισμός αυτός που είναι υπό τη δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Στις υποδομές στρατηγικής σημασίας του Βελγίου -όπως αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, πυρηνικές μονάδες- θα εφαρμόζονται σε μόνιμη βάση ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Στα εμπορικά κέντρα και άλλα κτήρια ή περιοχές όπου συχνάζουν πολλοί άνθρωποι, όπως για παράδειγμα οι κινηματογράφοι, μπορεί επίσης να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

Σχετικές ειδήσεις