ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: 12 Αιγύπτιοι και τρεις Λίβυοι σκοτώθηκαν σε μια πόλη νότια της Τρίπολης

Λιβύη: 12 Αιγύπτιοι και τρεις Λίβυοι σκοτώθηκαν σε μια πόλη νότια της Τρίπολης

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε τη Μ. Τετάρτη (27/4) ότι 12 Αιγύπτιοι και τρεις Λίβυοι σκοτώθηκαν σε «επεισόδια» στην πόλη Μπάνι Ουάλιντ, νοτιοανατολικά της Τρίπολης, χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις για τις ακριβείς συνθήκες των θανάτων αυτών.

Η Μπάνι Ουάλιντ, 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Λιβύης, γενικά δεν είχε πληγεί μέχρι τώρα από τις βιαιότητες στη χώρα. Ελέγχεται από παραστρατιωτικούς πιστούς στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία εγκαταστάθηκε στην Τρίπολη στα τέλη Μαρτίου.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Μάρτιν Κόμπλερ καταδίκασε τον θάνατο «12 Αιγυπτίων και τριών Λίβυων σε μια σειρά επεισοδίων» τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη, καλώντας να διεξαχθεί έρευνα για τις δολοφονίες και να αποκατασταθεί η τάξη στην Μπάνι Ουάλιντ.

«Καταδικάζω με έντονο τρόπο αυτές τις φρικτές δολοφονίες και καλώ εκείνους που κατέχουν την εξουσία, την Μπάνι Ουάλιντ να εμποδίσουν την επανάληψη τέτοιων επεισοδίων», υπογράμμισε ο Κόμπλερ στην ανακοίνωσή του.

Ο ΟΗΕ δεν έδωσε καμιά εξήγηση για τις δολοφονίες αυτές, ενώ δεν ήταν διαθέσιμος κανείς εκπρόσωπος των αρχών της πόλης άμεσα για σχόλια.

Χιλιάδες Αιγύπτιοι δουλεύουν στη Λιβύη, κυρίως στις κατασκευές και στη χειροτεχνία. Πολλοί από αυτούς μετανάστευσαν παράτυπα στη Λιβύη με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Μετά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή και τη θανάτωση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη, παραδομένη στον έλεγχο αντιμαχόμενων παρατάξεων πρώην ανταρτών, περιήλθε σε χαοτική κατάσταση: οι συγκρούσεις για την εξουσία, οι πολύνεκρες μάχες, οι επιθέσεις και οι δολοφονίες δεν σταματούσαν.

Με την υποστήριξη του ΟΗΕ και των δυνάμεων της Δύσης, σχηματίστηκε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας κατόπιν μιας συμφωνίας ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο σημαντικότερων παρατάξεων της Λιβύης, που επιδιώκει να εδραιώσει την εξουσία της στο σύνολο της χώρας, όπου όμως συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις, ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τζιχαντιστές, αλλά και ανάμεσα σε αντίπαλες φυλές.

Σχετικές ειδήσεις