ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Βρέθηκε ένα ακέφαλο πτώμα κοντά στην τοποθεσία όπου μαχητές εκτέλεσαν έναν Καναδό όμηρο

Φιλιππίνες: Βρέθηκε ένα ακέφαλο πτώμα κοντά στην τοποθεσία όπου μαχητές εκτέλεσαν έναν Καναδό όμηρο

Χωρικοί στις νότιες Φιλιππίνες εντόπισαν ένα ακέφαλο πτώμα, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού της χώρας, λίγες ημέρες μετά την εκτέλεση ενός Καναδού ομήρου από τους ισλαμιστές μαχητές που τον είχαν απαγάγει, την οποία καταδίκασε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό λέγοντας ότι πρόκειται για μια "εν ψυχρώ δολοφονία".

Στις νότιες Φιλιππίνες η κατάσταση της ασφάλειας χαρακτηρίζεται επίφοβη παρά την ειρηνευτική συμφωνία που σύναψαν το 2014 οι αρχές με την μεγαλύτερη μουσουλμανική ανταρτική οργάνωση της χώρας τερματίζοντας μια σύγκρουση διάρκειας 45 ετών.

Ο 68χρονος Καναδός Τζον Ράιντσντελ, πρώην στέλεχος μεταλλείων, απήχθη τον Σεπτέμβριο του 2015 από ισλαμιστές μαχητές μαζί με άλλους τρεις ανθρώπους ενώ έκανε διακοπές σε ένα νησί των νότιων Φιλιππίνων.

Ο στρατός των Φιλιππίνων ανακοίνωσε βρέθηκε ένα κεφάλι σε ένα απομακρυσμένο νησί, πέντε ώρες μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχαν δώσει οι ισλαμιστές για να πάρουν λύτρα απειλώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα εκτελέσουν τον ένα από τους τέσσερις αυτούς ομήρους.

Οι κάτοικοι βρήκαν το κεφάλι στο κέντρο της πόλης Τζόλο. Εκπρόσωπος του στρατού διευκρίνισε ότι δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα εθεάθησαν να πετούν μια πλαστική σακούλα μέσα στην οποία βρισκόταν το κεφάλι. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ήταν αυτό του Ράιντσντελ.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Φίλεμον Ταν δήλωσε ότι ένα ακέφαλο πτώμα βρέθηκε σε έναν ξεροπόταμο, κοντά στη ζούγκλα όπου πιστεύεται ότι αποκεφαλίστηκε ο Ράιντσντελ από μαχητές που ανήκουν στην οργάνωση Αμπού Σαγιάφ.

"Ακόμη βρισκόμαστε στη διαδικασία επαλήθευσης για το αν το πτώμα ανήκει στον Τζον Ράιντσντελ", δήλωσε ο Ταν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι μια ιατροδικαστική ομάδα της αστυνομίας εξετάζει τη σορό που βρέθηκε. "Δεν υπάρχουν ίχνη αίματος στην περιοχή, το οποίο δείχνει ότι ο άνθρωπος δεν αποκεφαλίστηκε στην περιοχή αυτή", πρόσθεσε.

Η Αμπού Σαγιάφ είναι μια μικρή, αλλά βάναυση οργάνωση μαχητών που είναι γνωστή για αποκεφαλισμούς, απαγωγές, βομβιστικές επιθέσεις και εκβιασμούς στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο 68χρονος Ράιντσντελ και οι άλλοι τρεις απαχθέντες, εκ των οποίων ένας Νορβηγός και άλλος ένας Καναδός, απηύθυναν έκκληση σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο στις οικογένειές τους και στις κυβερνήσεις των χωρών τους να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους.

Στο βίντεο οι όμηροι έλεγαν επίσης ότι οι μαχητές απειλούν να αποκεφαλίσουν τον έναν από αυτούς αν δεν δοθούν λύτρα 300 εκατομμυρίων πέσος (περίπου 5,6 εκατομμύρια ευρώ) για τον καθένα τους ως την περασμένη Δευτέρα. Οι απαγωγείς είχαν ζητήσει αρχικά ένα δισεκατομμύριο πέσος για τον καθένα.

Μερικές ώρες αφότου η Αμπού Σαγιάφ υλοποίησε την απειλή της, ο Καναδός πρωθυπουργός Τριντό καταδίκασε την ενέργεια αυτή λέγοντας ότι πρόκειται για μια "εν ψυχρώ δολοφονία".

Η Αμπού Σαγιάφ έχει απαγάγει κι άλλους ξένους πολίτες, μεταξύ των οποίων ένας από την Ολλανδία, ένας από την Ιαπωνία, τέσσερις από την Μαλαισία και 14 από την Ινδονησία.

Από την πρωτεύουσα Μανίλα, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου μήνα, δήλωσε σε επιχειρηματίες ότι "πρέπει να σταματήσουν οι απαγωγές. Καταστρέφουν τη χώρα μας και καταστρέφουν την φήμη της χώρας μας".

Σχετικές ειδήσεις