ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Κανένα τείχος ή φράχτης στα Ιταλοαυστριακά σύνορα

Αυστρία: Κανένα τείχος ή φράχτης στα Ιταλοαυστριακά σύνορα

«Μόνον αν καταστεί αναγκαίο θα κάνουμε ελέγχους σε τρένα και σε οχήματα, μειώνοντας την ταχύτητα διέλευσής τους»

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Αντζελίνο Αλφάνο νωρίτερα στη Ρώμη επιβεβαίωσε ότι «δεν θα οικοδομηθεί κανένα τείχος ή φράχτης στο Μπρένερ».

«Μόνον αν καταστεί αναγκαίο θα κάνουμε ελέγχους σε τρένα και σε οχήματα, μειώνοντας την ταχύτητα διέλευσής τους», πρόσθεσε ο Σομπότκα, σύμφωνα με τον οποίο «τυχόν κιγκλιδώματα θα χρησιμεύσουν μόνον για να κατευθύνεται προς συγκεκριμένο σημείο η κίνηση».

«Θέλησα να έρθω αμέσως στην Ιταλία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα που είχαν κάπως οξυνθεί τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Βιέννης, σύμφωνα με τον οποίο, μπορεί, πάντως, να δημιουργηθούν αίθουσες αναμονής και ταυτοποίησης στα ιταλοαυστριακά σύνορα.

«Συχνά η Ιταλία και η Αυστρία αφέθηκαν μόνες και για να αποφευχθούν μονομερείς κινήσεις πρέπει να βρεθούν συνολικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση της Βιέννης στηρίζει την ιταλική πρόταση σχετικά με ένα «σύμφωνο για την μετανάστευση» το οποίο θα προσφέρει χρηματική υποστήριξη στις αφρικανικές χώρες, σε αντάλλαγμα για τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων.

Παρόμοια υποστήριξη παρέχεται από την Αυστρία και στις ιταλικές προσπάθειες για σταθεροποίηση της Λιβύης, όπως και στην πρόταση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αλφάνο για την δημιουργία πλωτών hotspots.

Σχετικές ειδήσεις