ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Μάχες σε 18 επαρχίες εναντίον των Ταλιμπάν και του ISIS – Δεκάδες οι νεκροί (Vid)

Αφγανιστάν: Μάχες σε 18 επαρχίες εναντίον των Ταλιμπάν και του ISIS – Δεκάδες οι νεκροί (Vid)

Οι ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν σε 18 επαρχίες της χώρας, καθώς οι συγκρούσεις εντείνονται αφότου οι ισλαμιστές αντάρτες κήρυξαν την έναρξη της εαρινής επίθεσής τους τον Απρίλιο, ανακοίνωσε χθες (30/4) το αφγανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι δυνάμεις του στρατού σκότωσαν τουλάχιστον 80 αντάρτες, συμπεριλαμβανομένων 9 που ανήκαν στην οργάνωση ISIS, ενώ υπέστησαν 6 απώλειες μέσα στις τελευταίες δύο ημέρες, κατά την ίδια πηγή.

Οι επιχειρήσεις, με υποστήριξη της αεροπορίας και του πυροβολικού, επικεντρώθηκαν σε επαρχίες όπου οι Ταλιμπάν επιχειρούν να καταλάβουν περιοχές στρατηγικής σημασίας. Τουλάχιστον 38 αντάρτες σκοτώθηκαν στη νότια επαρχία Χελμάντ. Επιχειρήσεις διεξήχθησαν επίσης στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν –οι οποίοι διαμηνύουν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες όσο συνεχίζουν να είναι ανεπτυγμένα στο έδαφος του Αφγανιστάν ξένα στρατεύματα– ανακοίνωσαν την έναρξη της εαρινής επίθεσής τους την 12η Απριλίου.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι, αντιμέτωπος με το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες και την κλιμάκωση των επιθέσεων των Ταλιμπάν, έδωσε διαταγή στον στρατό να περάσει στην αντεπίθεση, σύμφωνα με πηγές στο υπουργείο Άμυνας.

Σε μια από τις πιο πολυαίμακτες επιθέσεις στην Καμπούλ από το 2011, η ανατίναξη ενός αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά την 19η Απριλίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 64 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους στην αφγανική πρωτεύουσα.

Παρότι οι επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων θεωρείται πως έχουν σταθεροποιήσει την κατάσταση στη Χελμάντ και στην Κουντούζ, οι μάχες συνεχίζονται κι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όπως και αξιωματικοί χωρών-μελών του NATO, δεν διαβλέπουν βελτίωση της κατάστασης σε σύγκριση με το 2015, όταν περίπου 5.500 στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε μάχες και επιθέσεις.

Σχετικές ειδήσεις