ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η χώρα θα υποδεχθεί προσφυγόπουλα που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη

Βρετανία: Η χώρα θα υποδεχθεί προσφυγόπουλα που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη

Η Βρετανία θα υποδεχθεί ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, την Ιταλία ή τη Γαλλία πριν από τη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος υποχώρησε έτσι σ' ένα αίτημα της αντιπολίτευσης.

Κανένας αριθμός δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν σχετικά μ' αυτή τη νέα πρωτοβουλία, που οργανώθηκε από κοινού με τη μκο Save the Children. Αποτελεί μια μείζονα αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία αρνούνταν μέχρι τώρα να υποδεχθεί πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη.

"Η κυβέρνηση υιοθετούσε ανέκαθεν μια διπλή προσέγγιση για να διαχειριστεί την κρίση των μεταναστών: βοηθάει τους πιο ευάλωτους χωρίς να ενθαρρύνει νέες επικίνδυνες διελεύσεις προς την Ευρώπη. Η προσέγγιση αυτή θα συνεχιστεί μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, περιορίζοντας την υποδοχή στα παιδιά που έχουν καταγραφεί πριν από τη συμφωνία για το μεταναστευτικό της ΕΕ με την Τουρκία που τέθηκε σε ισχύ στις 20 Μαρτίου", εξηγούν σε ανακοίνωση τους οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού.

Αυτό το νέο πρόγραμμα προστίθεται σ' αυτό που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά την υποδοχή έως 3.000 ευάλωτων παιδιών, που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, ενδεχομένως και των οικογενειών τους, μέχρι το 2020.

Αυτές οι δύο πρωτοβουλίες προστίθενται στην υποδοχή των 20.000 σύρων προσφύγων μέχρι το 2020 για την οποία έχει δεσμευτεί η βρετανική κυβέρνηση. Μέχρι τώρα, περισσότεροι από χίλιοι πρόσφυγες (οι μισοί από τους οποίους παιδιά) έχουν ήδη φθάσει στη Βρετανία.

Ο Αλφ Νταμπς, μέλος της Βουλής των Λόρδων ο οποίος ανήκει στους Εργατικούς και είχε την πρωτοβουλία για την υποδοχή παιδιών προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη, χαιρέτισε την ανακοίνωση. Είχε και ο ίδιος γίνει δεκτός στη Βρετανία το 1939, στο πλαίσιο της επιχείρησης Kindertansport που επέτρεψε να σωθούν χιλιάδες παιδιά εβραίων λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Η κυβέρνηση θα δεχθεί την αναθεωρημένη τροπολογία του Λόρδου Νταμπς όταν το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση επιστρέψει στη βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη εβδομάδα", διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργικού γραφείου στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σχετικές ειδήσεις