Μέρκελ για το προσφυγικό: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε Ελλάδα και Ιταλία»

Μέρκελ για το προσφυγικό: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε Ελλάδα και Ιταλία»

«Οι χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να είναι αλληλέγγυες και να καταλάβουν ότι τα εξωτερικά σύνορα ανήκουν σε όλους και δικαίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για κατανομή των βαρών και υποχρεώσεων»

«Θα κάνω ότι μπορώ για να μην κλείσουν τα σύνορα. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα και την Ιταλία», δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

«Άσκησα μεγάλη κριτική στο κλείσιμο των συνόρων που αποφάσισαν τα Σκόπια. Η Ελλάδα υποδέχθηκε 60.000 πρόσφυγες μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Σαν να είχε υποδεχθεί η Γερμανία, 400.000 πρόσφυγες μέσα στην ίδια περίοδο», συμπλήρωσε η καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε, επίσης, ότι «οι χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να είναι αλληλέγγυες και να καταλάβουν ότι τα εξωτερικά σύνορα ανήκουν σε όλους και δικαίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για κατανομή των βαρών και υποχρεώσεων».

«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό πρέπει να τύχει περαιτέρω ενθάρρυνσης και εφαρμογής», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «για το θέμα του προσφυγικού, η Ιταλία και η Γερμανία θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μια προσέγγιση η οποία να βασίζεται στην αξιοπρέπεια και στις ανθρώπινες αξίες, με μια σοβαρή, μακρόπνοη ευρωπαϊκή πρόταση».

Σε σχέση με τις αφίξεις μεταναστών από την Λιβύη, ο Ρέντσι τόνισε ότι «από την αρχή του χρόνου, οι αποβιβάσεις στον ιταλικό νότο είναι 26.000, μόλις χίλιες περισσότερες από την ίδια περίοδο του 2015. 'Αρα, δεν υφίσταται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Αναφερόμενος στην Αφρική επανέλαβε ότι «πρέπει να υιοθετηθεί η ίδια λογική με εκείνη που ίσχυσε για την Τουρκία και για τον βαλκανικό διάδρομο». «Οι Γερμανοί δεν συμφωνούν μαζί μας σε ό,τι αφορά την χρήση ευρωομολόγων για να βοηθηθούν οικονομικά οι αφρικανικές χώρες, αλλά θα συνεχίσουμε την όλη συζήτηση, διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το τελικό αποτέλεσμα», είπε ο κεντροαριστερός Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις εξαγγελίες της Αυστρίας για πιθανούς, επικείμενους έκτακτους ελέγχους και περιορισμό της διέλευσης στο συνοριακό πέρασμα του Μπρένερ, ως «αναχρονιστικές και λανθασμένες, από την στιγμή που δεν δικαιολογούνται από καμία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «πρέπει να αποφευχθεί το σύνδρομο των Μάγια, στο οποίο είχε εύστοχα αναφερθεί, κατά την διάρκεια γεύματος, πριν από ένα χρόνο στο Μιλάνο, η ίδια καγκελάριος».

Η 'Ανγκελα Μέρκελ, από την μεριά της, τόνισε ότι «η Ευρώπη πέτυχε καλά αποτελέσματα στην υπεράσπιση του ευρώ και τώρα το κύριο θέμα είναι η υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της».

«Η ζώνη του Σέγκεν εκτείνεται από τον Βόρειο Πόλο μέχρι την Μεσόγειο. Ή υπερασπιζόμαστε τα εξωτερικά σύνορά μας ή πέφτουμε στην παγίδα του εθνικισμού. Δεν πρόκειται, απλώς, για μια πρόκληση που αφορά την Ιταλία, την Ελλάδα ή την Κύπρο», υπογράμμισε με έμφαση στην συνέχεια.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη εννοεί να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς την Τουρκία και ελπίζει να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση. Θεωρεί, συγχρόνως, ότι «τα μεταναστευτικά ρεύματα από την Λιβύη προς την Ιταλία αποτελούν ευρωπαϊκό θέμα».

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό πεδίο, η 'Ανγκελα Μέρκελ είπε στους δημοσιογράφους πως «εκτιμά τις μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε και εκείνες που συνεχίζει να προωθεί η Ιταλία», αφού με το σύνολο των μεταρρυθμίσεων αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα και μειώνεται η ανεργία.