ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Οι τζιχαντιστές της Βερβιέ είχαν υλικά για την κατασκευή βομβών όπως αυτές του Παρισιού

Βέλγιο: Οι τζιχαντιστές της Βερβιέ είχαν υλικά για την κατασκευή βομβών όπως αυτές του Παρισιού

Ο Ελ Μπάλι και άλλοι πέντε συγκατηγορούμενοί του μετήχθησαν το πρωί της Δευτέρας (09/05) στο Δικαστικό Μέγαρο, υπό δρακτόντεια μέτρα ασφαλείας

Ο πυρήνας των τζιχαντιστών που εξαρθρώθηκε τον Ιανουάριο του 2015 στη Βερβιέ, στο ανατολικό Βέλγιο, διέθετε τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή μιας βόμβας, κατατέθηκε τη Δευτέρα (09/05), κατά την έναρξη της δίκης των μελών του, στις Βρυξέλλες.

Μετά την επιχείρηση της αστυνομίας σε ένα σπίτι της κοινότητας Βερβιέ και την ανταλλαγή πυρών με τους τζιχαντιστές που βρίσκονταν μέσα σε αυτό, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν στη γιάφκα τους όπλα, πυρομαχικά και χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μιας βόμβας TATP βάρους 4 κιλών. Η ίδια ουσία, το υπεροξείδιο της ακετόνης, χρησιμοποιήθηκε κατόπιν στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου παρουσίασε λεπτομερώς, λεπτό προς λεπτό, την επέμβαση των αστυνομικών, την άμεση αντίδραση των ενοίκων του σπιτιού που άρχισαν να πυροβολούν με Καλάσνικοφ, τον θάνατο των δύο από αυτούς και τη σύλληψη του Μαρουάν Ελ Μπάλι, του μοναδικού που επέζησε.

Ο Ελ Μπάλι και άλλοι πέντε συγκατηγορούμενοί του μετήχθησαν το πρωί της Δευτέρας (09/05) στο Δικαστικό Μέγαρο, υπό δρακτόντεια μέτρα ασφαλείας. Οι αρχές καταζητούν άλλους εννέα υπόπτους που πιθανολογείται ότι βρίσκονται στη Συρία.

Η έρευνα για την υπόθεση αυτή είχε ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου 2014. Οι βελγικές αρχές ανησυχούσαν την εποχή εκείνη για την επιστροφή από τη Συρία ενός προσώπου που βρισκόταν σε επαφή με ισλαμιστικούς εξτρεμιστικούς κύκλους. Μέσω τηλεφωνικών παρακολουθήσεων οι αστυνομικοί άκουσαν συζητήσεις τις οποίες θεώρησαν «ανησυχητικές» καθώς εντόπισαν ένα δίκτυο προσώπων που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με κωδικοποιημένα μηνύματα.

«Τα έχω όλα» ανέφερε ο ένας από τους υπόπτους. «Όλα είναι κρυμμένα σε μια αποθήκη», πρόσθεσε ένας συνομιλητής του. Οι αστυνομικοί πείστηκαν ότι το δίκτυο προετοίμαζε μια επίθεση εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, όπως εξήγησε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου μετά την επιχείρηση στο Βερβιέ.

Στο σπίτι βρέθηκαν μεταξύ άλλων πέντε λίτρα χλωρίνης, 15 λίτρα ακετόνης και 12 λίτρα υπεροξείδιο του υδρογόνου καθώς και μια φωτιστική γιρλάντα που θα μπορούσε να μετατραπεί σε πυροκροτητή. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν τρία επιθετικά τουφέκια ΑΚ-47, τέσσερα περίστροφα, 200-300 φυσίγγια και αστυνομικές στολές.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα μέλη του δικτύου βρίσκονταν σε τακτική τηλεφωνική επαφή με κάποιον «Ομάρ» ο οποίος τους έδινε εντολές. Όπως διαπιστώθηκε, ο «Ομάρ» δεν ήταν άλλος από τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, τον άνθρωπος που πιστεύεται ότι διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και σκοτώθηκε πέντε ημέρες αργότερα από τη γαλλική αστυνομία στο προάστιο Σεν Ντενί.

Ο δικηγόρος του 26χρονου Ελ Μπάλι, ο Σεμπαστιάν Κουρτουά, επιχείρησε σήμερα να υποβαθμίσει τον ρόλο του πελάτη του στο δίκτυο. Όπως υποστήριξε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κατηγορούμενος είχε ενταχθεί στην οργάνωση μόλις την προηγούμενη ημέρα και δεν ήταν δυνατόν να έχει σχεδιάσει κάποια επίθεση.

Σχετικές ειδήσεις