ΚΟΣΜΟΣ

Απελευθέρωσαν τον γιο πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν που είχε απαχθεί

Απελευθέρωσαν τον γιο πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν που είχε απαχθεί

Ο 30χρονος Αλί Χάιντερ Γκιλάνι –γιος του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Γιούσεφ Ράζα Γκιλάνι (2008-2012)– που είχε απαχθεί πριν από τρία χρόνια, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, απελευθερώθηκε σήμερα στο Αφγανιστάν, έπειτα από μια κοινή επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε το NATO.

Ο Γκιλάνι «απελευθερώθηκε σήμερα σε μια κοινή επιχείρηση» των αμερικανικών και των αφγανικών δυνάμεων «στο Γάζνι, στο Αφγανιστάν», επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν σε μια ανακοίνωσή του.

Η απελευθέρωσή του σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εναντίον ενός πυρήνα τρομοκρατών, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με την αλ Κάιντα στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανέφερε από την πλευρά της η προεδρία του Αφγανιστάν σε δική της ανακοίνωση.

Ο Γκιλάνι μεταφέρθηκε στην πρεσβεία του Πακιστάν στην Καμπούλ και οργανώνεται πλέον η επιστροφή του στην πατρίδα του, αφού ολοκληρωθούν οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ του Πακιστάν.

Ο πατέρας του επιβεβαίωσε δημόσια την είδηση μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής συγκέντρωσης στο βόρειο Πακιστάν. «Αυτή η συγκέντρωση μου έφερε τύχη. Καθώς ανέβαινα στο ελικόπτερο (σ.σ. με το οποίο πήγε στην εκδήλωση) έμαθα ότι ο γιος μου βρέθηκε», είπε από το βήμα ο Γιούσεφ Ράζα Γκιλάνι. Στην εκδήλωση ήταν παρόν και ο Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, ο επικεφαλής του κόμματος στο οποίο ανήκει η οικογένεια Γκιλάνι.

Εκατοντάδες υποστηρικτές και μέλη της παράταξής του, του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP) συγκεντρώθηκαν μπροστά στο σπίτι της οικογένειας στο Μουλτάν, τη μεγάλη πόλη του Παντζάμπ (κεντρικό Πακιστάν), από όπου είχε απαχθεί ο Αλί Χάιντερ Γκιλάνι την 9η Μαΐου 2013, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές. Η οικογένεια Γκιλάνι είναι μια από τις πλέον ισχυρές στο Μουλτάν και ανήκει ιστορικά στο PPP, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν ανέφεραν ότι τέσσερις μαχητές του εχθρού σκοτώθηκαν στην επιχείρηση που είχε αποτέλεσμα την απελευθέρωση του Γκιλάνι στην περιοχή Γκαγιάν της επαρχίας Πάκτικα.

Σχετικές ειδήσεις