ΚΟΣΜΟΣ

Δύο τζιχαντιστές νεκροί σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Τυνησία

Δύο τζιχαντιστές νεκροί σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Τυνησία

Οι τυνησιακές αρχές ανακοινώνουν συχνά το τελευταίο διάστημα επιχειρήσεις εξάρθρωσης «τρομοκρατικών» πυρήνων στη χώρα

Δύο φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν την Τετάρτη (11/05) κοντά στην Τύνιδα και άλλοι 16 συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον μιας οργάνωσης η οποία προετοιμαζόταν να διαπράξει «ταυτόχρονες» επιθέσεις στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας.

«Τουφέκια εφόδου καλάσνικοφ, χειροβομβίδες, πιστόλια και πυρομαχικά» κατασχέθηκαν από τις μονάδες της Εθνικής Φρουράς οι οποίες διεξήγαγαν την επιχείρηση αυτή στη Μνίλα, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι δύο «επικίνδυνα και οπλισμένα τρομοκρατικά στοιχεία» σκοτώθηκαν και άλλα 16 πρόσωπα, «από τα οποία κάποια ήταν οπλισμένα», συνελήφθησαν.

Οι φερόμενοι ως τζιχαντιστές, «που προέρχονταν από διάφορες περιοχές», είχαν «συγκεντρωθεί για να προετοιμάσουν ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας.

Μια κάτοικος της συνοικίας Σανχάτζι, όπου διεξήχθη η επιχείρηση, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής του νόμου και τους φερόμενους ως τζιχαντιστές διήρκεσαν σχεδόν δύο ώρες. Σύμφωνα με την ίδια, «οι τζιχαντιστές δεν ήταν ντόπιοι. Δεν τους γνωρίζαμε, είχαν νοικιάσει πρόσφατα το σπίτι εναντίον του οποίου έγινε η έφοδος».

Μερικές ώρες μετά την επιχείρηση στη Μνίλα, τέσσερις στρατοχωροφύλακες σκοτώθηκαν στη νότια Τυνησία όταν ένας τζιχαντιστής πυροδότησε το γιλέκο με εκρηκτικά που είχε ζωστεί κατά τη διάρκεια επιχείρησης που συνδεόταν με την πρώτη, σύμφωνα με μια χωριστή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Η δεύτερη έφοδος, στην επαρχία Ταταουίν, διεξήχθη με βάση πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στην πρωινή επιχείρηση, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Σε αυτήν, σκοτώθηκε «ένα τρομοκρατικό στοιχείο», ενώ ένας δεύτερος τζιχαντιστής πυροδότησε το γιλέκο με εκρηκτικά «σκοτώνοντας δύο αξιωματικούς και δύο μέλη της Εθνικής Φρουράς», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι και πυροδότησε τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, η δράση του ένοπλου τζιχαντιστικού κινήματος κλιμακώθηκε στην Τυνησία, η οποία έγινε θέατρο το 2015 τριών πολυαίμακτων επιθέσεων την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), με συνολικά 72 νεκρούς.

Οι τυνησιακές αρχές ανακοινώνουν συχνά το τελευταίο διάστημα επιχειρήσεις εξάρθρωσης «τρομοκρατικών» πυρήνων στη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις