ΚΟΣΜΟΣ

Οι Τούρκοι ζητούν φόρμουλα από την ΕΕ για να σωθεί η συμφωνία για το προσφυγικό

Οι Τούρκοι ζητούν φόρμουλα από την ΕΕ για να σωθεί η συμφωνία για το προσφυγικό

«Η Αχίλλειος πτέρνα της συμφωνίας είναι η επιμονή της ΕΕ για αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου»

Η Άγκυρα εκτιμά ότι οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση γύρω από τη συμφωνία για την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίου για τους Τούρκους πολίτες στον χώρο Σένγκεν, σε αντάλλαγμα για την ανακοπή της ροής των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να βρουν μια «νέα φόρμουλα» για να σωθεί η συμφωνία με την Τουρκία.

Οι δηλώσεις αυτές που έκανε την Παρασκευή (13/05) ο Τούρκος υπουργός Βολκάν Μποζκίρ, που είναι αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, εκτιμάται ότι θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες των Βρυξελλών για το μέλλον της συμφωνίας.

Η ΕΕ, η οποία επιδιώκει εναγωνίως την επιτυχία της συμφωνίας, επιμένει ταυτόχρονα ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει 72 κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνει και την τροποποίηση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί αυτούς τους νόμους για να καταστείλει τους διαφωνούντες.

«Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχαμε σήμερα στις Βρυξέλλες. Είναι ουσιώδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει μια νέα φόρμουλα», είπε ο Μποζκίρ στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.

«Η Αχίλλειος πτέρνα της συμφωνίας είναι η επιμονή της ΕΕ για αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου»

Η διαφωνία μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών για την αντιτρομοκρατική νομοθεσία που εφαρμόζει η Τουρκία έχει εξελιχθεί στην «Αχίλλειο πτέρνα» της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που είχε ως στόχο να ανακοπεί η ροή παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη, υποστήριξε ο Μποζκίρ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο Μποζκίρ επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να τροποποιήσει τον νόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επικαλούμενος την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα στον τομέα της ασφάλειας και επικαλούμενος τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

«Αυτή είναι η Αχίλλειος πτέρνα. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία», είπε ο Τούρκος υπουργός από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αλλάξουν στάση.

Ο Μποζκίρ υποστήριξε ότι η τουρκική νομοθεσία στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι «χειρότερη» από εκείνη άλλων χωρών και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τη στάση της.

Σχετικές ειδήσεις