ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη: Παγκόσμιος συναγερμός – Τι πρόκειται να συμβεί;

Αποκάλυψη: Παγκόσμιος συναγερμός – Τι πρόκειται να συμβεί;

Τι δείχνουν τα στοιχειά για το μήνα Απρίλιο! Πρωτοφανείς συνθήκες!

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για την ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ακόμα και ο Απρίλιος είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας στον οποίο καταγράφονται αριθμοί ρεκόρ!

Τα δεδομένα της NASA δείχνουν ότι ο Απρίλιος ήταν κατά 1.11˚C πάνω από το μηνιαίο μέσο όρο από το 1951 έως το 1980.

Επιστήμονες που ειδικεύονται στα θέματα κλιματολογικών αλλαγών έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι η αύξηση της θερμοκρασίας αγγίζει τα προηγούμενα ανώτατα όρια, δίνοντας ταυτόχρονα μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω αύξηση!

Μιλώντας στον Guardian, ο Άντι Πίτμαν, διευθυντής του ARC (Κέντρο Αριστείας για το Κλιματικό Σύστημα Επιστημών) στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, είπε: «Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για αυτό, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980. Και αυτό είναι ήδη φανερό από την δεκαετία του 2000. Ως προς τι η έκπληξη λοιπόν;»

Στην αρχή του έτους, η αποκάλυψη των δεδομένων της NASA, όπως και μια σειράς άλλων μετεωρολογικών και κλιματικών υπηρεσιών επιβεβαίωσαν ότι το 2015 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μέχρι στιγμής ότι το 2016 θα καταφέρει να καταρρίψει με ευκολία και αυτό το ρεκόρ.

Ο Έρικ Χόλταους, μετεωρολόγος και επιστημονικός συγγραφέας, δήλωσε στον Independent: «Είναι τρομακτικό. Βρίσκομαι στο σημείο που δεν ξέρω τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ξέραμε ότι το Ελ Νίνιο θα επηρεάσει τα πράγματα, αλλά δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να ανέμενε τέτοια αλματώδη διαφορά».

343b84d900000578 3592548 image m 17 1463390939451

*Διάγραμμα μεταβολών θερμοκρασίας, σε σύγκριση με τις φυσιολογικές για την εποχή, του μήνα Απριλίου από το 1880 έως σήμερα

Το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας έρχεται στον απόηχο του φαινομένου Ελ Νίνιο, και εξαπλώνεται στα πιο ζεστά ρεύματα νερού στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό με εκτεταμένες συνέπειες για τα καιρικά συστήματα σε όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ραγδαία αυτή αλλαγή, υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην εκτεταμένη λεύκανση των κοραλλιών, σε κοραλλιογενείς υφάλους της Αυστραλίας, καθώς και την ταχεία τήξη των στρωμάτων πάγου της Αρκτικής, που μπορεί να έχει αντίκτυπο στα μεταναστευτικών ειδών, όπως επίσης και να προκαλέσει παρατεταμένη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, η Oxfam προειδοποιεί ότι οι παγκόσμια συμφωνίες για το κλίμα που υπογράφηκαν στο Παρίσι το περασμένο έτος είναι στην ουσία τους ρηχές και ανεπαρκείς, καθώς τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου παρέλειψαν να «συμπεριλάβουν ουσιαστικούς μηχανισμούς», έτσι ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στην μετατόπιση του παγκοσμίου κλίματος.

Από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται ετησίως για τη χρηματοδότηση με σκοπό την προσαρμογή φτωχότερων χωρών, η Oxfam υπολογίζει ότι έχει καταβληθεί μόνο το 16 τοις εκατό, ενώ θα πρέπει να καταβληθεί τουλάχιστον το 35 τοις εκατό μέχρι το 2020, έτσι ώστε να βοηθηθούν και οι αναπτυσσόμενες, μειώνοντας συνάμα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η άνοδος της στάθμης των υδάτων, η οποία συνδέεται με την αύξηση των μέσων θερμοκρασιών, έχει ήδη αντίκτυπο στα νησιωτικά συμπλέγματα στον Ειρηνικό. Μια αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, αποκάλυψε ότι μια σειρά από πεδινές εκτάσεις στις Νήσους του Σολομώντος έχουν ήδη εξαφανιστεί λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και τη διάβρωση των ακτών.

Πηγή: hellasforce.com