ΚΟΣΜΟΣ

Η ομολογία ενός Κινέζου απατεώνα: Δημιούργησε την τέλεια «πυραμίδα» και έβγαλε 700 εκατ. ευρώ

Η ομολογία ενός Κινέζου απατεώνα: Δημιούργησε την τέλεια «πυραμίδα» και έβγαλε 700 εκατ. ευρώ

Δεν δίστασε να ομολογήσει δημοσίως τη χρηματική απάτη τύπου «πυραμίδας» που οργάνωσε, κορυφαίο στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας Zhongjin Capital Management της Σαγκάης, το οποίο συνελήφθη ενώ ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την Κίνα με 700 εκατομμύρια ευρώ!

Την ώρα που τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης περιέγραφαν τις πανάκριβες συνήθειές του και το πολυτελές διαμέρισμά του με τα παγώνια και τα σιντριβάνια, ο Σου Τσιν, που ήταν ο διαχειριστής μιας σειράς εταιρειών υπό την «ομπρέλα» της Zhongin Capital Management, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Σαγκάης απ' όπου σκόπευε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό την Ιταλία.

Εκτός από τον Σου, στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει άλλα 34 στελέχη και υπάλληλοι των εταιρειών, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Dragon TV.

Η Zhongin και οι συνδεόμενες με αυτήν εταιρείες κατάφεραν να αποσπάσουν περίπου 40 δισεκατομμύρια γουάν από 25.000 επενδυτές, ενώ σήμερα χρωστούν περίπου 5,2 δισ. γουάν (700 εκατ. ευρώ) σε αρκετούς από αυτούς.

«Στην πραγματικότητα ήταν το τέλειο μοντέλο μιας πυραμιδικής απάτης τύπου Πόντσι», παραδέχτηκε ο Σου Τσιν στην «ομολογία» του που μεταδόθηκε την Κυριακή από την επίσημη κρατική τηλεόραση China Central Television (CCTV). Η εταιρεία «πλήρωνε τους τόκους στους πρώτους επενδυτές αντλώντας τα χρήματα από τους αμέσως επόμενους», εξήγησε απλά ο 35χρονος άνδρας.

Ένα μέρος από τα κεφάλαια που του είχαν εμπιστευτεί οι επενδυτές τα χρησιμοποίησε πάντως για προσωπικό όφελος: δαπάνησε περίπου 500 εκατομμύρια γουάν σε πολυτελείς κατοικίες και αυτοκίνητα, σύμφωνα με το Dragon TV.

Ο Σου και η σύζυγός του νοίκιαζαν στη Σαγκάη ένα διαμέρισμα 1.200 τετραγωνικών μέτρων σε ένα από τα ακριβότερα συγκροτήματα κατοικιών της χώρας. Στο σπίτι αυτό είχε εγκαταστήσει σιντριβάνια στο σαλόνι και εξέτρεφε παγώνια, ανέφερε σε σημερινό δημοσίευμά της η επίσημη εφημερίδα Jiefang Ribao.

Οι απάτες αυτού του είδους δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στην Κίνα. Τα θύματα είναι συνήθως αποταμιευτές που ψάχνουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε επενδύσεις πιο επικερδείς από αυτές των τραπεζών, οι οποίες προσφέρουν πολύ μικρά επιτόκια

Το Φεβρουάριο, οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν 21 στελέχη μιας εταιρείας που φέρεται ότι εξαπάτησε 900.000 ανθρώπους. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες απάτες που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, αφού υπολογίζεται ότι οι επενδυτές έχασαν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια γουάν (7 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται τέλος ότι η κρατική τηλεόραση της Κίνας μεταδίδει συχνά «ομολογίες» υπόπτων πριν προσαχθούν σε δίκη, μια πρακτική που έχει καταγγελθεί κατ' επανάληψη από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, αλλά και από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχετικές ειδήσεις