ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Βρέθηκε ζωντανό ένα από τα κορίτσια που είχε απαγάγει η Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Βρέθηκε ζωντανό ένα από τα κορίτσια που είχε απαγάγει η Μπόκο Χαράμ

Η νεαρή κοπέλα βρέθηκε από μέλη μιας τοπικής πολιτοφυλακής κοντά στα σύνορα με το Καμερούν

Έπειτα από δύο χρόνια, μία από τις έφηβες που είχαν απαχθεί από το Τσίμποκ της Νιγηρίας από την εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ βρέθηκε ζωντανή και καλά στην υγεία της.

Το κορίτσι εντοπίστηκε στο δάσος της Σαμπίσα, στην Πολιτεία Μπόρνο, που θεωρείται ένα από τα τελευταία προπύργια της Μπόκο Χαράμ, όπως ανέφερε ο Τσαμπίντο Χοσέα Αμπάνα, ένας από τους εκπροσώπους του κινήματος «Bring Back Our Girls» -«Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας»- στο Τσίμποκ.

Σύμφωνα με το BBC η νεαρή κοπέλα βρέθηκε από μέλη μιας τοπικής πολιτοφυλακής κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.

Τον Απρίλιο του 2014 οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ εισέβαλαν σε ένα σχολείο του Τσίμποκ και απήγαγαν περισσότερες από 250 έφηβες μαθήτριες. Ορισμένες κατάφεραν να δραπετεύσουν σύντομα, όμως 219 από τις κοπέλες παρέμεναν αιχμάλωτες της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Λάουαν Ζάνα, ο γραμματέας της ένωσης των γονέων των μαθητριών, είπε μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation ότι το κορίτσι ονομάζεται Αμίνα Άλι και εντοπίστηκε την Τρίτη κοντά στο δάσος Σαμπίσα που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Νιγηρίας με το Καμερούν.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε η Αμίνα δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Η περιοχή του δάσους Σαμπίσα ελέγχεται ακόμη και σήμερα από την Μπόκο Χαράμ.

Η κοπέλα φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της γέννησε ένα παιδί. «Κρατούσε στην αγκαλιά της ένα μωρό, αλλά δεν ξέρω αν είναι αγόρι ή κορίτσι», είπε ο Λάουαν Ζάνα.

Και οι τρεις πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι στο δάσος της Σαμπίσα βρίσκονται και άλλα κορίτσια από το Τσίμποκ.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μπόρνο Κάσιμ Σετίμα δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι έχει πληροφορηθεί την απελευθέρωση της Αμίνα, αλλά δεν έχει μιλήσει μαζί της ακόμη. Πρόσθεσε όμως ότι το κορίτσι πρόκειται να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα της Πολιτείας, το Μαϊντουγκούρι.

Όλες οι απαχθείσες μαθήτριες από το Τσίμποκ «φρουρούνται αυστηρά» στο δάσος Σαμπίσα

Οι περισσότερες από τις 219 μαθήτριες που απήχθησαν από την πόλη Τσίμποκ παραμένουν αιχμάλωτες σε ένα δάσος, στη βορειοανατολική Νιγηρία, αποκάλυψε σήμερα η πρώτη από τις κοπέλες αυτές που εντοπίστηκε ζωντανή και σώθηκε από πολιτοφύλακες.

Η Αμίνα Άλι Ντάρσα Νκέκι φέρεται να δήλωσε ότι «όλες οι άλλες» βρίσκονται ακόμη στο δάσος Σαμπίσα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση ακτιβιστών «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας», τα κορίτσια «φρουρούνται αυστηρά» από τα μέλη της Μπόκο Χαράμ.

Σχετικές ειδήσεις