ΚΟΣΜΟΣ

«Η Τουρκία δεν θα αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο σύμφωνα με την ΕΕ»

«Η Τουρκία δεν θα αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο σύμφωνα με την ΕΕ»

«Η Τουρκία εξακολουθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να τηρήσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν με την ΕΕ και δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική ή στη θέση της αναφορικά με αυτό το θέμα»

Η κατάσταση της ασφάλειας στην τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίς έχει βελτιωθεί εν μέρει, δήλωσε την Τετάρτη (18/05) σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, έπειτα από μήνες πυρών ρουκετών που εκτοξεύονταν από το έδαφος της Συρίας και είχαν μέχρι τώρα αποτέλεσμα τον θάνατο 21 ανθρώπων φέτος.

Από τον Ιανουάριο η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει κατ΄επανάληψη θέσει στο στόχαστρο την Κιλίς, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σύρων προσφύγων, όμως τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουν καταγραφεί επιθέσεις.

Ο Καλίν είπε ακόμη πως τα εκρηκτικά που πυροδοτήθηκαν σε ένα χωριό στη νοτιοανατολική Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους, επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για επίθεση αυτοκτονίας σε μία πόλη. Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι τα εκρηκτικά μετέφεραν πιθανόν κούρδοι μαχητές.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στον τουρκικό αντιτρομοκρατικό νόμο όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ενθάρρυνε τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Όμως η Τουρκία εξακολουθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να τηρήσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Τουρκία και η ΕΕ και δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική ή στη θέση της αναφορικά με αυτό το θέμα, δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Οι Βρυξέλλες επιθυμούν η Άγκυρα να περιορίσει τον νομικό ορισμό της τρομοκρατίας και να αλλάξει μερικούς άλλους νόμους προκειμένου να ανταποκριθεί στα κριτήρια της ΕΕ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας που αποσκοπεί να εξασφαλιστεί η βοήθεια της Τουρκίας ώστε να μειωθεί η ροή μεταναστών προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις