ΚΟΣΜΟΣ

Ειδικό ταμείο 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση πανδημιών ιδρύει η Παγκόσμια Τράπεζα

Ειδικό ταμείο 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση πανδημιών ιδρύει η Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα (21/5) τη σύσταση ενός ταμείου άμεσης εκταμίευσης, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, έως τα τέλη του έτους, για την αντιμετώπιση πανδημιών, όπως ο ιός Έμπολα, στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, δημιουργώντας το πρώτο παγκόσμιο εργαλείο για καταπολέμηση του κινδύνου πανδημιών.

«Δεν υπάρχει κάποιο διεθνές σύστημα ικανό να αντιμετωπίσει τάχιστα μία πανδημία», τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, από το Σεντάι της Ιαπωνίας, όπου συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου της Ομάδας G7.

Κατά τον ίδιο, η επιδημία του ιού Έμπολα, που σάρωσε τις χώρες της Δυτικής Αφρικής το 2014, «ήταν μία τραγωδία για την οποία δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Υπήρξε μία αφύπνιση για όλον τον κόσμο».

«Δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε την ταχύτητα ενός τυφώνα, ή το μέγεθος ενός σεισμού, όμως μπορούμε να μεταβάλλουμε την τροχιά μίας επιδημίας. Με επαρκή χρήματα που θ’ αποστέλλονται στο σωστό σημείο και στη σωστή χρονική στιγμή, μπορούμε να σώσουμε ζωές κι οικονομίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το αποκαλούμενο «Οικονομικός Πόρος Πανδημικής Ανάγκης» (Pandemic Emergency Financial Facility), στο οποίο η Ιαπωνία ήδη δεσμεύθηκε ότι θα παράσχει 50 εκατ. δολάρια, θα είναι σε θέση να διαθέτει έως και 500 εκατ. δολάρια σε κεφάλαια, τα οποία θα δύνανται να εκταμιευθούν ταχύτατα όταν θα πληρούνται οι παραμετρικές συνθήκες, που θα βασίζονται στο μέγεθος, την οξύτητα και την ταχύτητα εξάπλωσης μίας επιδημίας.

Ο Πόρος οργανώθηκε με την συνδρομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των αντασφαλιστικών εταιρειών Swiss Re και Munich Re, που θα δρουν ως ασφαλιστικοί πάροχοι, για τις ομολογίες από την τιτλοποίηση ασφαλιστικών συμβολαίων σε περίπτωση καταστροφών (cat bonds).

Οι οικονομικοί αυτοί πόροι θα είναι διαθέσιμοι για τις 77 φτωχώτερες χώρες στον κόσμο, όπως αυτές θα κριθούν από την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ θα μπορούν να εκταμιευθούν και πλεονάζοντα κονδύλια για επιδημίες, όπως αυτές του ιού Ζίκα, που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά συμβόλαια.

Σχετικές ειδήσεις