ΚΟΣΜΟΣ

«Ανησυχεί» η Άνγκελα Μέρκελ για τις εξελίξεις στην Τουρκία

«Ανησυχεί» η Άνγκελα Μέρκελ για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η καγκελάριος της Γερμανίας εκτίμησε πως «ορισμένες εξελίξεις» στην Τουρκία αποτελούν πηγή «ζωηρών ανησυχιών».

«Εξυπακούεται πως ορισμένες εξελίξεις στην Τουρκία αποτελούν πηγή ζωηρών ανησυχιών», τονίζει η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο σημερινό (22/05) φύλλο της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη «μεγάλη ανησυχία» που προκαλεί η άρση της ασυλίας των βουλευτών στην Τουρκία, μία απόφαση που κατά την ίδια θα έχει «σοβαρές συνέπειες» για το πολιτικό προσωπικό των Κούρδων.

Η γερμανίδα Καγκελάριος, λίγο πριν επισκεφθεί την Τουρκία, υποσχέθηκε ότι θα θίξει αυτές τις διαφορές απόψεων «τόσο κατ' ιδίαν, όσο και δημοσίως», όπως τόνισε.

Αύριο Δευτέρα, η καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο ενώ θα συμμετάσχει και στη σύνοδο για την ανθρωπιστική βοήθεια. Η ίδια τονίζει πως με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου οι πολιτικοί χειρισμοί ανησυχούν όλο και περισσότερο τους Ευρωπαίους, επιδιώκει να συζητήσει «όλα τα σημαντικά ζητήματα».

«Θα θέσουμε ιδίως επί τάπητος τις κριτικές για τις εξελίξεις σε μία χώρα, είτε δημοσίως, είτε και κατ’ ιδίαν», διαβεβαιώνει η Μέρκελ, την ώρα που πολλοί κατηγορούν την Ευρώπη για συγκαταβατική στάση απέναντι στην Τουρκία, η οποία αποτελεί έναν ζωτικό παράγοντα για τη ρύθμιση των προσφυγικών ροών προς την Γηραιά Ήπειρο.

«Παρατηρώ προσεκτικά το πώς η Τουρκία εκπληροί τις δεσμεύσεις της. Προς ώρας τις πληροί κατά τρόπον αξιόπιστο και προφανώς θα αναφερθούμε σε αυτά με τον Τούρκο πρόεδρο», δηλώνει σχετικά η καγκελάριος.

Χθες, το περιοδικό "Spiegel" αναφερόταν σστις ανησυχίες των Ευρωπαίων σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της πρόσφατης συμφωνίας με την Άγκυρα, που προβλέπει ότι η Τουρκία θα αποστέλλει στην ΕΕ έναν Σύριο πρόσφυγα για κάθε παράτυπο μετανάστη που θα επαναπροωθείται προς αυτήν.

Οι τουρκικές αρχές προκρίνουν ως υποψήφιους για αποστολή στην ΕΕ αρρώστους, ή «χαμηλού μορφωτικού επιπέδου», εμποδίζοντας τα πιο καταρτισμένα άτομα να φύγουν, έγραφε το περιοδικό.

Σχετικές ειδήσεις