ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Διαρκής επικείμενη απειλή» ο Αχτάρ Μανσούρ

ΗΠΑ: «Διαρκής επικείμενη απειλή» ο Αχτάρ Μανσούρ

Αεροπορική επιδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως όλα δείχνουν έχει πετύχει το στόχο της, να σκοτώσει δηλαδή των αρχηγό των Αφγανών Ταλιμπάν, Άχταρ Μανσούρ.

Την πληροφορία που είχε μεταδοθεί αργά το βράδυ του Σαββάτου (21/05), επιβεβαίωσε εμμέσως υψηλόβαθμο στέλεχος της αφγανικής κυβέρνησης.

Σήμερα, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, τόνισε πως ο αρχηγός των Αφγανών Ταλιμπάν Άχταρ Μανσούρ, αποτελούσε μία «διαρκή επικείμενη απειλή» κατά του αμερικανικού προσωπικού στη χώρα και τους ίδιους τους Αφγανούς, όπως και μία απειλή για την ειρήνη.

taliban copy

«Χθες, οι ΗΠΑ εξετέλεσαν μία αεροπορική επιδρομή ακρίβειας που είχε στόχο τον αρχηγό των Ταλιμπάν Μουλά Μανσούρ και μάλλον τον έχουν σκοτώσει στην επιδρομή αυτή στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Μιάνμαρ.

«Αυτή η πράξη στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον Κόσμο πως εμείς θα συνεχίζουμε να παραστεκόμαστε στους Αφγανούς συμμάχους μας καθόσον αυτοί εργάζονται για να οικοδομήσουν ένα πιο σταθερό, ενωμένο, ασφαλές και ακμάζων Αφγανιστάν», πρόσθεσε και δήλωσε πως ενημερώθηκαν για την επιδρομή κι οι πρόεδροι του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

«Ειρήνη είναι αυτό που θέλουμε. Ο Μανσούρ ήταν μία απειλή σ’ αυτήν την προσπάθεια και στον αγώνα για να θέσουμε ένα τέλος στην βία και στις κακοπάθειες που έχει υπομείνει ο Αφγανικός λαός τόσα χρόνια τώρα. Επίσης ήταν σαφώς αντίθετος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και στη διαδικασία συμφιλίωσης», επεσήμανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, ο Σάγιεντ Ζαφάρ Χασέμι, εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γάνι, τόνισε πως κατά τα φαινόμενα η αμερικανική επιδρομή κατά του Μανσούρ υπήρξε επιτυχής.

«Η επιδρομή εκτελέσθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των αρχών του Αφγανιστάν. Φαίνεται πως στέφθηκε από επιτυχία. Αξιολογούμε τα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν».

«Ευχή μας και πρόθεσή μας είναι πως την επαύριο αυτών των νέων εξελίξεων μία ενδοαφγανική ειρηνευτική διαδικασία θα καταφέρει να φέρει μία διαρκή ειρήνη και σταθερότητα», πρόσθεσε.

Πακιστάν: «Η στρατιωτική δράση δεν είναι λύση»

Διευκρινίσεις ζητά το Πακιστάν σχετικά με την επίθεση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχω δει τις πληροφορίες. Ζητούμε διευκρινίσεις», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ναφίς Ζακαρία. Πρόσθεσε ότι το Πακιστάν θέλει να επιστρέψουν οι Ταλιμπάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να τερματισθεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν.

«Η στρατιωτική δράση δεν είναι λύση», τόνισε.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις