ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν τον θάνατο του ηγέτη τους Αχτάρ Μανσούρ

Πακιστάν: Οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν τον θάνατο του ηγέτη τους Αχτάρ Μανσούρ

Ο ηγέτης του Αφγανών Ταλιμπάν, ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ, σκοτώθηκε σε επιδρομή μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους στο Πακιστάν, παραδέχτηκαν υψηλόβαθμα στελέχη των ισλαμιστών ανταρτών, ενώ η ηγεσία του κινήματος συνεδριάζει για να ορίσει τον διάδοχό του.

Ο θάνατος του μουλά Μανσούρ κατάφερε βαρύ πλήγμα στο ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα που αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο με την διάσπαση των δυνάμεών των, καθώς μερικοί μαχητές του αυτομόλησαν και προσχώρησαν στις δυνάμεις του τοπικού σκέλους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Αρχηγός των Ταλιμπάν από το περασμένο καλοκαίρι ο μουλάς Μανσούρ διαδέχθηκε τον μουλά Ομάρ, ιδρυτή του κινήματος μετά τον θάνατό του.

Ο Μανσούρ σκοτώθηκε σε επιδρομή που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις με την υποστήριξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πακιστανική επαρχία του Μπαλουτσιστάν.

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν, για τους οποίους το Πακιστάν είναι ιερό σχήμα, δεν εξέδωσαν αμέσως επίσημη ανακοίνωση για την τύχη του ηγέτη τους, αλλά τρία υψηλόβαθμα στελέχη των ανταρτών επιβεβαίωσαν απόψε στο AFP ότι ο μουλάς Μανσούρ είναι νεκρός.

"Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ο μουλάς Μανσούρ δεν είναι πια σε αυτό τον κόσμο", δήλωσε στο AFP ένα από τα στελέχη αυτά. Μετά τον θάνατό του άρχισε η διαδικασία στο τέλος της οποίας η "Σούρα της Κουέτα", η κεντρική διοίκηση των Ταλιμπάν, θα ορίσει νέο ηγέτη.

Από κυβερνητικής πλευράς, οι αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ο επικεφαλής της αφγανικής κυβέρνησης Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ είχαν διαβεβαιώσει νωρίτερα ότι ο μουλάς Μανσούρ σκοτώθηκε "σε επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους το Σάββατo στο Μπαλουτσιστάν".

Σχετικές ειδήσεις