ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δημοσκόπηση δίνει για πρώτη φορά προβάδισμα του Τραμπ έναντι της Κλίντον

ΗΠΑ: Δημοσκόπηση δίνει για πρώτη φορά προβάδισμα του Τραμπ έναντι της Κλίντον

Ο Τραμπ δείχνει να παίρνει ένα ελαφρύ προβάδισμα ενόψει του συνεδρίου του κόμματός του - Να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαρτίου η κ. Κλίντον είχε προβάδισμα 9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου

Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του με την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστηρίζοντας καταγγέλλοντας τους ηγετικούς κύκλους των Δημοκρατικών ότι προσπαθούν να διορίσουν τη Χίλαρι Κλίντον στο προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

Σε μια σειρά τηλεοπτικών συντεύξεων ο Σάντερς εμμένει στην απόφασή του να παραμείνει στην προεκλογική κούρσα παρά τις ελάχιστες ρεαλιστικές πιθανότητες που υπάρχουν για ν' αναδειχτεί στο προεδρικό χρίσμα.

Προβάδισμα στον Τραμπ

Δημοσκόπηση της εφημερίδας «Washington Post» και του τηλεοπτικού δικτύου NBC -που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή (22/05)- έδωσε στον Τραμπ προβάδισμα 2 μονάδων έναντι της Κλίντον, εντός του περιθώριου στατιστικού λάθους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαρτίου, η Κλίντον είχε προβάδισμα 9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

Ωστόσο, ο Σάντερς δε φαίνεται ν' ακούει τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών ν' αποχωρήσει από την προκριματική εκλογική διαδικασία, τονίζοντας ότι θα παραμείνει μέχρι το κεντρικό συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 25-28 Ιουλίου στη Φιλαδέλφεια. Ο Σάντερς εμμένει στην απόφασή του, παρά την ουσιαστική πλειοψηφία σε αριθμό εκλεκτόρων που έχει διαμορφώσει η Χίλαρι Κλίντον. Ο Γερουσιαστής από το Βερμόντ επιμένει ότι διεκδικεί την υποστήριξη των υπερκλεκτόρων, ηγετικών προσωπικοτήτων του κόμματος που μπορούν να ψηφίσουν τον οποιονδήποτε υποψήφιο.

Από την πλευρά του, ο Σάντερς δίνει χαρακτήρα «διαδικασίας διορισμού» στη βιασύνη των ηγετικών κύκλων των Δημοκρατικών να υποστηρίξουν την Κλίντον πριν από την επίσημη καταμέτρηση του αριθμού των εκλεκτόρων.

«Η Κλίντον θα έχει προβλήματα»

Ο Σάντερς υποσχέθηκε ότι θ' ασκήσει τη μέγιστη πολιτική επιρροή στην κεντρική διάσκεψη του κόμματος, ακόμη κι αν δεν είναι ο τελικός προεδρικός υποψήφιος. Παράλληλα, τόνισε ότι «η Κλίντον θα έχει προβλήματα» εάν δεν αλλάξει την άποψή της για τη Wall Street, δεν υιοθετήσει θέσεις για την αντιμετώπιση της ανισότητας στα εισοδήματα, αλλά κι αν δεν αλλάξει την οπτική της σε μια σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων.

«Δε θέλω να δω τους Αμερικανούς να ψηφίσουν για το μικρότερο κακό. Θέλω οι Αμερικανοί να ψηφίσουν για το όραμα της οικονομικής δικαιοσύνης, την κοινωνική, την περιβαλλοντική, αλλά και τη φυλετική δικαιοσύνη», τόνισε ο Σάντερς στην τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «This Week» στο ABC.

Στο επίκεντρο της διαμάχης του Σάντερς με το Δημοκρατικό Κόμμα βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τον προγραμματισμό τηλεοπτικών αναμετρήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με την άποψη του Γερουσιαστή από το Βερμόντ, ευνοούν τη Χίλαρι Κλίντον. Παράλληλα, ο Σάντερς προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα με τις επιτροπές του συνεδρίου.

Με την επίσημη πολιτική υποστήριξη που έδωσε ο Σάντερς, στον αντίπαλο της, η Βάσερμαν δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι θα κρατήσει ουδέτερη στάση κατά την προκριματική διαδικασία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αρνητική αποδοχή

Στο επίκεντρο πολιτικού προβληματισμού στα εκλογικά επιτελεία τόσο της Κλίντον, όσο και του Τραμπ βρίσκονται οι δύο δημοσκοπήσεις που γνωστοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο και οι οποίες δίνουν ποσοστό αρνητικής αποδοχής, άνω του 50% στους δύο υποψηφίους.

Στην πρώτη δημοσκόπηση (Washington Post-ABC News) ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον προκαλούν τις αρνητικές εντυπώσεις του εκλογικού σώματος σε ποσοστό 57% των ψηφοφόρων.

Στη δεύτερη δημοσκόπηση (NBC News / Wall Street Journal) ποσοστό 54% των ψηφοφόρων έχει αρνητική άποψη για την Κλίντον, έναν ποσοστού 58% για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα δεδομένα αυτά των δημοσκοπήσεων δείχνουν τις ευαίσθητες ισορροπίες και την αμφίρροπη πολιτική δυναμική των δύο κεντρικών υποψηφιοτήτων στον ορίζοντα της 8ης Νοεμβρίου. Γίνεται επίσης φανερό, ότι η υποψηφιότητα της Κλίντον τονίζει τη «συστημική» της προέλευση, ενώ από την άλλη πλευρά, οι διαμορφούμενες ισορροπίες μεταξύ της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων και του Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλουν την πολιτική «διόρθωσή» του προς το συστημικότερον.

Οι πραγματικότητες αυτές αποτυπώνονται στα μεγάλα ποσοστά μη αποδοχής των δύο υποψηφίων, ενώ από την άλλη μεριά, τα αριθμητικά αυτά δεδομένα ίσως ωθούν πολιτικά τον Σάντερς να παράμενει στην προκριματική εκλογική διαδικασία, μέχρι την τελεταία στιγμή.

Σχετικές ειδήσεις