Τέλος στο εκλογικό θρίλερ στην Αυστρία: Νέος πρόεδρος ο «Πράσινος» Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν

Τέλος στο εκλογικό θρίλερ στην Αυστρία: Νέος πρόεδρος ο «Πράσινος» Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Μπέλεν συγκεντρώνει 50,2% της προτίμησης των ψηφοφόρων, ενώ ο Χόφερ έρχεται δεύτερος με μικρή διαφορά αγγίζοντας το ποσοστό του 49,8%

Τέλος στο εκλογικό θρίλερ στην Αυστρία, καθώς ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, που στηρίζεται από τους Πρασίνους, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρίας, μετέδωσαν το βρετανικό BBC και αυστριακά μέσα ενημέρωσης.

Ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέων Νόρμπερτ Χόφερ παραδέχτηκε την ήττα του, μετέδωσε το αυστριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο APA.

Σύμφωνα με το επίσημο τελικό αποτέλεσμα το οποίο ανακοίνωσε πριν από λίγο στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, έπειτα και από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων που αναμενόταν με αγωνία και ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του αντιπάλου του, ο οποίος λίγο νωρίτερα πριν την ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος, παραδέχθηκε στο Facebook την ήττα του.

Σε απόλυτους αριθμούς ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν συγκέντρωσε 2.254.484 ψήφους, έναντι 2.223.458 του αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ, με τη διαφορά μεταξύ τους να αγγίζει μόλις τις 30.000.

Το ποσοστό συμμετοχής στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανήλθε σε 72,7%.

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν θα ορκιστεί στις 8 Ιουλίου νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ.