ΚΟΣΜΟΣ

Πεντάγωνο: Ο μουλάς Μανσούρ συνιστούσε «άμεση απειλή» για τους στρατιώτες

Πεντάγωνο: Ο μουλάς Μανσούρ συνιστούσε «άμεση απειλή» για τους στρατιώτες

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ, σκοτώθηκε από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επειδή συνιστούσε «άμεση απειλή» για τις αμερικανικές και τις συμμαχικές δυνάμεις στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (23/5) το Πεντάγωνο.

«Ξέραμε ότι (ο Μανσούρ) είχε ξεκινήσει, ή ετοιμαζόταν να ξεκινήσει, πράγματα που απειλούσαν άμεσα τις αμερικανικές και τις συμμαχικές δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι ο μουλάς σκοτώθηκε σε επιχείρηση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν το Σάββατο.

Επισήμως, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις τους εναντίον των Ταλιμπάν από τον Δεκέμβριο του 2014. Ωστόσο οι δυνάμεις τους έχουν ακόμη την έγκριση να προχωρούν σε "αμυντικά" πλήγματα εναντίον των Ταλιμπάν εάν απειλούνται άμεσα Αμερικανοί στρατιώτες ή οι σύμμαχοί τους.

Το Πεντάγωνο επισήμανε ότι η επιχείρηση εναντίον του Μανσούρ έγινε αυστηρά εντός αυτού του πλαισίου. «Δεν υπάρχει αλλαγή» στους κανόνες εμπλοκής που έχουν δοθεί στους Αμερικανούς στρατιώτες και «θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε» μετά το τέλος των επιχειρήσεων μάχης, υπογράμμισε ο Ντέιβις.

Ο μουλάς Μανσούρ είχε αναλάβει την ηγεσία των Ταλιμπάν αφότου ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά, το περασμένο καλοκαίρι, ο θάνατος του ιδρυτή τους, του μουλά Όμαρ.

Σχετικές ειδήσεις