Έφοδος στα γραφεία της Google στο Παρίσι

Έφοδος στα γραφεία της Google στο Παρίσι

«Επιδρομή» στα γραφεία της Google στο Παρίσι, στο πλαίσιο μιας έρευνας για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων, πραγματοποίησαν Γάλλοι ερευνητές, όπως ενημέρωσε το γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δημοσιοποιηθεί από Μέσα ενημέρωσης.

«Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούνιο, έχει σκοπό να εξακριβώσει αν η Google Ireland Ltd δεν εκπλήρωσε τις φορολογικές υποχρεώσεις της στη Γαλλία», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η Google συμμορφώνεται πλήρως με τη γαλλική νομοθεσία και συνεργάζεται με τις γαλλικές αρχές», απάντησε εκπρόσωπος της εταιρίας, σχολιάζοντας την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στα γραφεία του ομίλου στο Παρίσι.

«Συνεργαζόμαστε με τις αρχές προκειμένου να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους», σημείωσε από την πλευρά του ο Αλ Βερνέ, εκπρόσωπος της Google στην Ευρώπη, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσθέτοντας: «Συμμορφωνόμαστε πλήρως με τη γαλλική νομοθεσία».

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία της, είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι η έρευνα ξεκίνησε στις 05:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας), επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε δημοσιοποιήσει η εφημερίδα Le Parisien, σύμφωνα με την οποία στην έφοδο έλαβαν μέρος περίπου 100 ερευνητές.

Πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση, είχε δηλώσει το Φεβρουάριο πως οι γαλλικές φορολογικές αρχές διεκδικούν 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ σε φόρους που οφείλονται από το γίγαντα της υψηλής τεχνολογίας, ένα ποσό που δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Google και άλλες αμερικανικές πολυεθνικές, όπως η Amazon και το Facebook, κατηγορούνται συχνά ότι θέλουν να αποφύγουν φόρους, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη, επιλέγοντας, για παράδειγμα, να εγκατασταθούν σε χώρες όπου υπάρχει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για αυτές.

Η ευρωπαϊκή έδρα της Google βρίσκεται στην Ιρλανδία, μία χώρα όπου η φορολογία των επιχειρήσεων ανέρχεται μόλις στο 12,5%, μία από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.