ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Eπιχείρηση κατά των τζιχαντιστών στη Ράκα - Ανθρώπινη ασπίδα οι κάτoικοι - Δεκάδες νεκροί

Συρία: Eπιχείρηση κατά των τζιχαντιστών στη Ράκα - Ανθρώπινη ασπίδα οι κάτoικοι - Δεκάδες νεκροί

Επιχείρησή για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα, με τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ξεκίνησε η συμμαχία Κούρδων και Αράβων της Συρίας - Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Ράκας ως ανθρώπινη ασπίδα - Τουλάχιστον 154 οι νεκροί από τις επιθέσεις σε Ταρτούς και Τζαμπλέ.

«Με τη συμμετοχή όλων των μονάδων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), ξεκινάμε μια επιχείρηση για την απελευθέρωση του βορρά της Ράκας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι ξεκίνησε η επιχείρηση αυτή με «σφοδρά πλήγματα από το συνασπισμό από το πρωί (...) βόρεια της πόλης της Ράκας και στην ίδια την πόλη».

Τουλάχιστον 22 τζιχαντιστές μάλιστα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην επιχείρηση αυτή με αεροπορικές επιδρομές.

Σημειώνεται ότι η έναρξη της επιχείρησης ανακοινώθηκε τρεις ημέρες μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη-αστραπή που πραγματοποίησε στη Συρία ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CentCom), ο στρατηγός Τζο Βότελ, για να συναντήσει τους Αμερικανούς των ειδικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή αλλά και τους ντόπιους μαχητές. Ο στόχος ήταν «να προετοιμαστεί η επίθεση στη Ράκα», ανέφεραν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

Στην ανακοίνωσή τους οι FDS τονίζουν ότι στόχος είναι «να αποκρουστούν οι τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Σανταντέ (στην επαρχία Χασάκα), στο Ταλ Αμπιάντ (στην επαρχία Ράκα) και το Κομπάνι» (στην επαρχία του Χαλεπιού). Ο αραβοκουρδικός συνασπισμός δεν διευκρινίζει πάντως αν ο τελικός στόχος είναι η ανακατάληψη της πόλης Ράκα, της «πρωτεύουσας» του ΙΚ στη Συρία.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των FDS, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συντονίσει τις ενέργειές της με τον αραβοκουρδικό συνασπισμό και με τις ΗΠΑ για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Ράκα.

Την περασμένη Παρασκευή, άλλωστε, η Ουάσινγκτον απέρριψε τη ρωσική πρόταση για την έναρξη κοινών αεροπορικών επιχειρήσεων εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία.

Η Μόσχα καλεί για εκεχειρία στην Νταράγια και την Ανατολική Γούτα - Τουλάχιστον 154 οι νεκροί από τις επιθέσεις σε Ταρτούς και Τζαμπλέ

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ζήτησε να υπάρξει εκεχειρία 72 ωρών από την Πέμπτη, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση στην Νταράγια και στην Ανατολική Γούτα, δύο περιοχές όπου οι μάχες συνεχίζονται παρά την εκεχειρία που εγκαθιδρύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου.

«Προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, η Ρωσία καλεί σε εκεχειρία 72 ωρών στην Νταράγια και στην Ανατολική Γούτα» ξεκινώντας από την Πέμπτη, δήλωσε ο διευθυντής του ρωσικού κέντρου συντονισμού στη Συρία Σεργκέι Κουραλένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας που δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Ο Κουραλένκο κάλεσε επίσης εκ νέου τη συριακή αντιπολίτευση να αποσυρθεί από τις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές του Μετώπου αλ-Νόσρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ένοπλες ομάδες που είναι παρούσες στην Ανατολική Γούτα και στα προάστια της Δαμασκού έχουν ανασυνταχθεί και επανεξοπλιστεί, ενώ ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση.

«Αυτά τα συμπεράσματα και αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν από τα συνεχή πυρά που δέχεται ο συριακός στρατός στην Ανατολική Γούτα και στις συνοικίες της Δαμασκού», είπε.

Όσον αφορά στην περιοχή του Χαλεπιού (βόρεια Συρία) το Αλ-Νόσρα έχει συγκεντρώσει μια ομάδα 6.000 μαχητών προκειμένου να εξαπολύσει ευρεία επίθεση, με σκοπό να παγιδεύσει τις κυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη, δήλωσε ο Κουραλένκο.

Η Νταράγια, που βρίσκεται 10 χλμ. νοτιοδυτικά της Δαμασκού, είναι μία από τις πόλεις που πολιορκούνται επί μακρόν, με το καθεστώς να προσπαθεί από τα τέλη του 2012, χωρίς επιτυχία, να ανακαταλάβει τη στρατηγικής σημασίας περιοχή από τους αντάρτες.

Τη Δευτέρα (23/5) η Ουάσινγκτον κάλεσε τη Μόσχα να ασκήσει πίεση στη συριακή κυβέρνηση ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί εναντίον των ανταρτών και των αμάχων στο Χαλέπι και γύρω από τη Δαμασκό.

Εξάλλου, ο αμερικανός απεσταλμένος για τη Συρία Μάικλ Ράτνεϊ κάλεσε τους αντάρτες να μην παραβιάσουν την προσωρινή εκεχειρία που έχει τεθεί σε εφαρμογή στην επαρχία της Δαμασκού.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, περίπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών ζήτησαν την άμεση επέμβαση της Ουάσινγκτον και της Μόσχας προκειμένου να σταματήσουν μέσα σε 48 ώρες οι επιθέσεις του κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον της Νταράγια και στην ανατολική περιοχή της Δαμασκού, λέγοντας ότι θα ανταποδώσουν με «όλα τα μέσα» αν δεν σταματήσουν οι επιχειρήσεις της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες βράδυ στο λογαριασμό της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Twitter, ο Ράτνεϊ κάλεσε τους αντάρτες να συνεχίσουν να τηρούν την εκεχειρία που επιτεύχθηκε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, που υποστηρίζει την αντιπολίτευση, και της Μόσχας, συμμάχου της Δαμασκού.

«Καλούμε τις ένοπλες ανταρτικές ομάδες να συνεχίσουν να στέλνουν αναφορές για τις παραβιάσεις (της εκεχειρίας) στα Ηνωμένα Έθνη και να υποστηρίξουν ξεκάθαρα, όπως πολλοί από εμάς, ότι συνεχίζετε να τηρείτε την εκεχειρία», αναφέρει το κείμενο.

Παραδεχόμενος πως η «εκεχειρία υφίσταται τεράστιες πιέσεις», ο Ράτνεϊ εκτίμησε ωστόσο πως «η εγκατάλειψή της θα ήταν στρατηγικό λάθος».

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας και τις έχουμε αναφέρει σήμερα απευθείας στους ρώσους υψηλόβαθμους αξιωματούχους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

«Όμως δεν νομίζουμε πως η εγκατάλειψη της εκεχειρίας θα εξυπηρετούσε τις ένοπλες ομάδες ή τους χιλιάδες απλούς Σύρους που υφίστανται τις βίαιες επιθέσεις του καθεστώτος (του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ) και εκείνων που τον υποστηρίζουν», ανέφερε ακόμα ο Ράτνεϊ.

«Αν οι ένοπλες ομάδες αποσυρθούν από τη συμφωνία εκεχειρίας, ο Άσαντ και οι υποστηρικτές θα πουν ότι αυτό τους δίνει το πράσινο φως για να επιτεθούν σε όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, χωρίς η διεθνής κοινότητα να μπορεί να διαμαρτυρηθεί», συμπληρώνει ο αμερικανός απεσταλμένος.

Στο μεταξύ, oι φονικές επιθέσεις που έπληξαν χθες δύο προπύργια των κυβερνητικών δυνάμεων προκάλεσαν τουλάχιστον 154 θανάτους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί καθώς ορισμένοι από τους περίπου 300 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Χθες βράδυ, το Παρατηρητήριο είχε κάνει λόγο για 148 νεκρούς από σειρά επιθέσεων στην Ταρτούς και στην Τζαμπλέ, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Τα θύματα είναι σχεδόν στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον οκτώ παιδιά, τέσσερις γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και φοιτητές πανεπιστημίου, σύμφωνα πάντα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από καμικάζι ή με τη χρησιμοποίηση παγιδευμένων αυτοκινήτων σε δύο πόλεις που κατοικούνται κυρίως από αλαουίτες, τη μειονότητα στην οποία ανήκει ο αρχηγός του κράτους Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το ΙΚ ανέφερε, τέλος, σε ανακοίνωσή του ότι πραγματοποίησε αυτές τις επιθέσεις ως απάντηση στους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν το καθεστώς και οι Ρώσοι σύμμαχοί του στη Συρία, προειδοποιώντας για «χειρότερα αντίποινα».

Η συριακή κυβέρνηση απέδωσε την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, στην Τουρκία και στο Κατάρ, τους αντιπάλους της στην περιοχή αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος το 2011. «Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις αντιπροσωπεύουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση εκ μέρους των καθεστώτων του μίσους και του εξτρεμισμού του Ριάντ, της Άγκυρας και της Ντόχα και με σκοπό (...) να αποτύχει (...) η συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία», αναφέρει η συριακή κυβέρνηση σε επιστολές που απηύθυνε προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν διεθνή καταδίκη με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν λόγο για «φρικτές επιθέσεις».

Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Ράκας ως ανθρώπινη ασπίδα

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούν εσκεμμένα τον άμαχο πληθυσμό της Ράκας για να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς, κατήγγειλε ένας Σύρος ακτιβιστής, γεγονός που αναμένεται να περιπλέξει την επιχείρηση για την ανακατάληψη του προπυργίου τους.

«Χρησιμοποιούν τους αμάχους ως τείχος. Τους βλέπετε στα ίδια κτίρια. Σε μια πολυκατοικία, υπάρχουν, για παράδειγμα, δύο ή τρία διαμερίσματα για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» εξήγησε ο Άμπντελ Αζίζ αλ Χάμζα, συνιδρυτής της οργάνωσης «Raqqa is Being Slaughtered Silently» (RBSS, Η Ράκα σφαγιάζεται σιωπηλά).

«Εκείνοι (οι τζιχαντιστές) μιλούν επιπλέον για ορισμένα σχολεία ως περιοχές όπου καταφεύγουν διότι αυτά τα σχολεία διαθέτουν υπόγεια κι επομένως προστατεύονται από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς», από τη στιγμή «που περιστοιχίζονται από αστικά κτίρια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο του Oslo Freedom Forum, μιας συνόδου όπου συμμετέχουν ακτιβιστές υπέρ της ειρήνης στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), μια αραβοκουρδική συμμαχία που υποστηρίζεται από το διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά μια επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο τμήμα της Ράκας.

«Οι άμαχοι έχουν παγιδευτεί, δεν μπορούν να φύγουν από την πόλη, καθώς το Ισλαμικό Κράτος τους το απαγορεύει», επισήμανε ο Άμπντελ Αζίζ αλ Χάμζα, που βρίσκεται σήμερα στη Γερμανία αφού κατάφερε να εγκαταλείψει τη Ράκα τον Ιανουάριο του 2014. Τότε η πόλη είχε μόλις περιέλθει στον έλεγχο των τζιχαντιστών, οι οποίοι την ανακήρυξαν «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» τους στη Συρία.

Η ζωή έκτοτε είναι πολύ δύσκολη για τους κατοίκους, αντίθετα σε ό,τι υποστηρίζεται στα προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με ακτιβιστές του RBSS.

«Προσπαθούν να δείξουν ότι η πόλη τους είναι ένας παράδεισος, ότι όλα πάνε καλά και ότι εκεί μπορείτε να βρείτε αυτό που επιθυμείτε» τόνισε.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, «αυτό που αντικρίζει κανείς είναι να σχηματίζονται τεράστιες ουρές αναμονής από χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν να πάρουν λίγα τρόφιμα και τα οποία (τελικά) προμηθεύονται από μια καντίνα έκτακτης ανάγκης που δεν υποστηρίζεται από το Ισλαμικό Κράτος».

«Η πλειονότητα των πολιτών υποφέρει. Άμαχοι κοιμούνται στους δρόμους, ιδίως εκείνοι που έχουν εκτοπιστεί κι έρχονται από άλλες πόλεις» καταλήγει.

Σχετικές ειδήσεις