ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ: «Είναι υποκρισία, δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ: «Είναι υποκρισία, δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως η αποστολή τους είναι μόνο «συμβουλών και βοήθειας» και όχι αποστολή μάχης

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατήγγειλε την Παρασκευή (27/05) την «υποκρισία» των ΗΠΑ, οι στρατιώτες των οποίων υποστηρίζουν την επίθεση των κούρδων μαχητών κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IK) στη βόρεια Συρία.

Ο Τσαβούσογλου, που έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη Τύπου στην Αττάλεια, είπε ότι είναι «απαράδεκτο» μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, τους οποίους φωτογράφησε την Τετάρτη (25/05) το Γαλλικό Πρακτορείο, να φέρουν στις στολές τους τα διακριτικά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Η Τουρκία, για την οποία δεν υπάρχει «καμία διαφορά» ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργάνωσεις, θεωρεί πως οι YPG συνδέονται στενά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει από το 1984 μια φονική εξέγερση στο έδαφός της, και πως θέλουν να αποσπάσουν για λογαριασμό τους εδάφη0 στη βόρεια Συρία.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί, ωστόσο, πως οι YPG είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές ένοπλες οργανώσεις για την καταπολέμηση του ΙΚ επί του εδάφους.

Η σαφής υποστήριξη των Αμερικανών στους κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας έχει προκαλέσει εντάσεις τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

«Είναι υποκρισία, δύο μέτρα και δύο σταθμά», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Τους συνιστούμε να φέρουν τα διακριτικά του Νταές, του Μετώπου Αλ-Νόσρα όταν βρίσκονται αλλού στη Συρία και της Μπόκο Χαράμ όταν βρίσκονται στην Αφρική», είπε ειρωνικά.

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περίπου είκοσι αμερικανούς στρατιώτες στο πλευρό αράβων και κούρδων μαχητών που πραγματοποιούν επίθεση στην επαρχία Ράκα (βόρεια Συρία) εναντίον του ΙΚ και τους άκουσε να επικοινωνούν μεταξύ τους στα αγγλικά.

Όμως δεν είναι σαφές αν οι αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί επί του εδάφους συμμετέχουν άμεσα στη μάχη ή αν ενεργούν μόνο ως στρατιωτικοί σύμβουλοι και ειδικοί, όπως έχει προσδιοριστεί η αποστολή τους από το επιτελείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως η αποστολή τους είναι μόνο «συμβουλών και βοήθειας» και όχι αποστολή μάχης.

Ο Τσαβούσογλου επέκρινε μια προσέγγιση που βασίζεται σε «μια τρομοκρατική οργάνωση που μπορώ να χρησιμοποιήσω και μια άλλη που δεν μπορώ». «Δεν θα καταφέρουμε να κερδίσουμε τη μάχη μας κατά της τρομοκρατίας με ένα τέτοιο οπτική», είπε.

Σχετικές ειδήσεις