ΗΠΑ: Σάλο προκαλεί αλγόριθμος που προβλέπει... δολοφόνο και θύμα!

ΗΠΑ: Σάλο προκαλεί αλγόριθμος που προβλέπει... δολοφόνο και θύμα!

Η αστυνομία υποστηρίζει το εργαλείο που έχει στα χέρια της και διαβεβαιώνει ότι βοηθά τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στα πρόσωπα που ενδεχομένως είναι επικίνδυνα, τα οποία πολύ συχνά είναι κι εκείνα που απειλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό με τον θάνατο

Ένας μυστηριώδης αλγόριθμος, βοηθάει την αστυνομία του Σικάγο στη μάχη κατά της ένοπλης βίας, βαθμολογώντας ουσιαστικά τους κατοίκους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακούν σε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς, είτε πρόκειται να είναι το θύμα είτε πρόκειται να είναι ο δράστης!

Ο έξυπνος αυτός αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του ποικίλους παράγοντες, όπως το ποινικό μητρώο, το αν ένα πρόσωπο είναι μέλος μιας συμμορίας, το αν κάποιος έχει τραυματιστεί κατά το παρελθόν από σφαίρα, πόσες φορές έχει κάποιος άνθρωπος συλληφθεί κ.α.
Ωστόσο η ακριβής φύση των κριτηρίων και η σημαντικότητά τους παραμένουν απόρρητες και σαφώς αμφιλεγόμενες.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των συνδυασμών που κάνει ο υπολογιστής παίρνει τη μορφή μιας βάσης δεδομένων που αποκαλείται «Strategic Subject List» (Κατάλογος Στρατηγικών Υποκειμένων) και στοχεύει στο να συμβάλει στον περιορισμό των λουτρών αίματος σε μια πόλη όπου τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ των συμμοριών αποτελούν καθημερινότητα.

Οι επικριτές του εν λόγω συστήματος του προσάπτουν ότι θίγει τις δημόσιες ελευθερίες στιγματίζοντας την «φερόμενη τάση προς τη βία» ορισμένων πολιτών.

Η αστυνομία υποστηρίζει το εργαλείο που έχει στα χέρια της και διαβεβαιώνει ότι βοηθά τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στα πρόσωπα που ενδεχομένως είναι επικίνδυνα, τα οποία πολύ συχνά είναι κι εκείνα που απειλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό με τον θάνατο.

«Από τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, το Σικάγο είναι η πλέον διχασμένη αναφορικά με τις φυλετικές διακρίσεις και εκείνη που αντιμετωπίζει το σοβαρότερο και διαρκέστερο πρόβλημα με τις συμμορίες», υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Κένεντι, από το Κολέγιο John Jay της Νέας Υόρκης.

«Αντιμετωπίζουμε πολλά βίαια περιστατικά στο Σικάγο, όμως γνωρίζουμε επίσης ότι είναι απόρροια ενός μικρού τμήματος του πληθυσμού», δήλωσε πρόσφατα ο Έντι Τζόνσον, ο νέος αρχηγός της αστυνομίας της μητρόπολης των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Υπό τις οδηγίες του Τζόνσον, ενός Αφροαμερικανού, το αστυνομικό τμήμα του Σικάγο πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα μια επιχείρηση εναντίον των διακινητών ναρκωτικών και όπλων και συνέλαβε 140 υπόπτους. Τα ονόματα του 80% και πλέον των συλληφθέντων αναφέρονταν στον κατάλογο που καταρτίσθηκε με τη βοήθεια του αλγόριθμου.