ΚΟΣΜΟΣ

Στη δημοσιότητα απόρρητη έκθεση για το σκάνδαλο Ουοτεργκέιτ

Στη δημοσιότητα απόρρητη έκθεση για το σκάνδαλο Ουοτεργκέιτ
Στη δημοσιότητα διατάχθηκε να δοθεί, μετά 36 χρόνια, η απόρρητη μαρτυρία στο συμβούλιο ενόρκων του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον για το σκάνδαλο Ουοτεργκέιτ...

Στη δημοσιότητα διατάχθηκε να δοθεί, μετά 36 χρόνια, η απόρρητη μαρτυρία στο συμβούλιο ενόρκων του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον για το σκάνδαλο Ουοτεργκέιτ.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρόις Λάμπερτ έλαβε την απόφαση αυτή μετά από αίτημα του ιστορικού Στάνλεϊ Κάτλερ, ο οποίος έχει γράψει αρκετά βιβλία για
τον Νίξον.

Το πολιτικό σκάνδαλο, που συγκλόνισε τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 70, ξέσπασε όταν σημειώθηκε η διάρρηξη στο επιτελείο της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στο συγκρότημα γραφείων Ουοτεργκέιτ.

Η υπόθεση ανάγκασε τον Νίξον να παραιτηθεί στις 9 Αυγούστου του 1974, η μοναδική παραίτηση προέδρου των ΗΠΑ.

Το σκάνδαλο επίσης είχε ως αποτέλεσμα την απαγγελία κατηγορητηρίου, τη δίκη, την καταδίκη και τη φυλάκιση αρκετών από τους κορυφαίους αξιωματούχους του.

Ο κ.Λάμπερτ αναφέρει στην 15σελιδη γνωμάτευση του ότι οι ειδικές περιστάσεις, και ιδίως το αδιαμφισβήτητο ιστορικό ενδιαφέρον στη μαρτυρία του Νίξον, υπερέβησαν κατά πολύ την ανάγκη να διατηρηθούν τα αρχεία αυτά μυστικά.