ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Μάχη για το ποιος θα εκδιώξει τους τζιχαντιστές – Εκτοπίστηκαν από δύο πόλεις κοντά στη Σύρτη

Λιβύη: Μάχη για το ποιος θα εκδιώξει τους τζιχαντιστές – Εκτοπίστηκαν από δύο πόλεις κοντά στη Σύρτη

Δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης (GNA) έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις παραθαλάσσιες πόλεις Μπεν Τζάουαντ και Νοφλίγια που απέχουν 160 και 127 χιλιόμετρα αντίστοιχα ανατολικά της Σύρτης, της πόλης που θεωρείται προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι Φρουροί των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, υπό τη διοίκηση του υπουργείου Άμυνας της GNA, μπήκαν στην Μπεν Τζάουαντ και εκδίωξαν τους μαχητές του ΙΚ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υπεύθυνος του γραφείου Τύπου αυτών των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν τεθεί υπό τις εντολές της νέας κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, οι Φρουροί προωθήθηκαν προς τη Σύρτη και απελευθέρωσαν άλλη μία πόλη. «Ολόκληρη η κωμόπολη Νοφλίγια απελευθερώθηκε από τα χέρια του Νταές» (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) χωρίς απώλειες για τις δυνάμεις της GNA, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τη Δευτέρα, στις συγκρούσεις μεταξύ των Φρουρών και των τζιχαντιστών του ΙΚ γύρω από την Μπεν Τζάουαντ σκοτώθηκαν πέντε άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 18, δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπασίρ Μπουτεφίρα, ο διοικητής του στρατιωτικού τομέα όπου διεξήχθη η μάχη.

«Οι δυνάμεις μας ελέγχουν τη Νοφλίγια και τώρα προχωρούν προς τη Χαράουα», μια άλλη πόλη που απέχει 75 χιλιόμετρα ανατολικά της Σύρτης, είπε σήμερα ο Λίβυος αξιωματικός.

Οι ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και εκείνες της αντίπαλης κυβέρνησης (υπό τη διοίκηση του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ) που έχει την έδρα της στην ανατολική Λιβύη έχουν εξαπολύσει ταυτόχρονα επιθέσεις ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους για το ποια από τις δύο θα εκδιώξει το ΙΚ από τη Σύρτη. Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί όμως ότι ο ανταγωνισμός αυτός μπορεί τελικά να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη κάλεσε, έτσι, σήμερα τους δύο αντίπαλους λιβυκούς στρατούς «να ενωθούν» ενάντια στον κοινό εχθρό. «Χρειάζεται μια κοινή δομή, ένας κοινός στρατός, μια γενική διοίκηση», είπε ο Μάρτιν Κόμπλερ στη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

Πρόσφατα, εξάλλου, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα ζητώντας να αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τρίπολη, προκειμένου να μπορέσει να εξοπλίσει το στρατό της που πολεμά το ΙΚ. Το εμπάργκο αυτό είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ το 2011.

Σχετικές ειδήσεις