Πολύνεκρη επίθεση σε ξενοδοχείο στη Σομαλία (video)

Πολύνεκρη επίθεση σε ξενοδοχείο στη Σομαλία (video)

Ένας βομβιστής-καμικάζι έριξε σήμερα το όχημα του, παγιδευμένο με εκρηκτικά, στην είσοδο ενός ξενοδοχείου στο κέντρο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, ενώ την επίθεση ακολούθησαν πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15 νεκρούς (ανάμεσά τους και δύο βουλευτές), ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σεμπάμπ, που θεωρείται προσκείμενη στην αλ Κάιντα, ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση στο ξενοδοχείο Ambassador, που επιλέγεται συχνά ως σημείο συνάντησης από βουλευτές, ενώ ένας αστυνομικός δήλωσε πως κάποιοι μαχητές ενδεχομένως να εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο κτίριο.

«Οι βουλευτές Μουχάμουν Μοχάμεντ και Αμπντουλάχι Τζαμάκ σκοτώθηκαν στο ξενοδοχείο. Ήταν ο τόπος διαμονής τους. Πολλοί άλλοι άνθρωποι, ανάμεσα τους και βουλευτές διασώθηκαν. Η επιχείρηση (ασφάλειας) αναμένεται να ολοκληρωθεί τώρα. Έως τώρα έχουμε καταγράψει 15 νεκρούς και 20 τραυματίες», δήλωσε ο αστυνομικός Ιμπραίμ Χασάν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου που βρίσκεται στην σκηνή της επίθεσης καθώς και κάτοικοι ανέφεραν μάλιστα πως ακούνε ακόμη σποραδικούς πυροβολισμούς.

Από την πλευρά του, οσυνταγματάρχης Αλί Μοχάμεντ, αστυνομικός της πρωτεύουσας, ανέφερε νωρίτερα πως το ξενοδοχείο, που βρίσκεται στο δρόμο Μάκα αλ Μουκαράμ – κεντρική οδός στην καρδιά της πρωτεύουσας με ξενοδοχεία, εστιατόρια και τράπεζες – επλήγη από βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο.

"Πιστεύουμε ότι κάποιοι μαχητές βρίσκονται μέσα στο ξενοδοχείο, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι. Έως τώρα έχουμε επιβεβαιώσει τρεις νεκρούς και μια δωδεκάδα άλλους τραυματίες", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο αστυνομικός Ιμπραχίμ Χασάν.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σε άλλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη χώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας της Σομαλίας σκότωσαν 17 μαχητές της αλ Σεμπάμπ, ανάμεσα τους και τον επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών της οργάνωσης και έναν άνδρα που φέρεται ως ο εγκέφαλος της επίθεσης και της σφαγής στο πανεπιστήμιο Γκαρίσα το 2015, όταν έχασαν τη ζωή τους 148 άνθρωποι, ανάμεσά τους 142 φοιτητές.