ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στο Ιράν με το φεμινιστικό τατουάζ ηθοποιού (photo)

Σάλος στο Ιράν με  το φεμινιστικό τατουάζ ηθοποιού (photo)

Στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης, μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών στις οποίες διακρίνεται να έχει ένα τατουάζ φεμινιστικού χαρακτήρα στο κάτω μέρος του χεριού της, βρέθηκε μια Ιρανή ηθοποιός.

Η Ταρανέχ Αλιντουστί έπαιξε στην ταινία «Ο Εμποράκος» του διάσημου Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχαντί, η οποία τιμήθηκε μάλιστα με το βραβείο καλύτερου σεναρίου και καλυτέρου ηθοποιού για την ερμηνεία του Σαχάμπ Χοσεϊνί στο Φεστιβάλ των Καννών του 2016.

Το τατουάζ της Αλιντουστί – αναπαριστά μια γροθιά στο εσωτερικό του συμβόλου της γυναίκας (gallery) – απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη που παραχώρησε η ίδια μαζί τους άλλους συντελεστές της ταινίας, μετά την επιστροφή τους στις Κάννες.

Ορισμένα Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, πάντως, ότι οι φωτογραφίες είναι πλαστές, ωστόσο κατηγορούν την ηθοποιό ότι είναι φεμινίστρια, όρος που προκαλεί αρνητικά συναισθήματα στους συντηρητικούς Ιρανούς. Ορισμένοι είπαν επίσης ότι έχοντας επιλέξει ένα τέτοιο τατουάζ, τάσσεται υπέρ των αμβλώσεων που απαγορεύονται στο Ιράν.

Η Ιρανή ηθοποιός επιχείρησε να βάλει ένα τέλος στη διαμάχη υποστηρίζοντας στο λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Twitter: «Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. ΝΑΙ είμαι φεμινίστρια».

Σε ένα άλλο, δε, μήνυμα πρόσθεσε: «Μια φεμινίστρια είναι ένα πρόσωπο που πιστεύει στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ισότητα μεταξύ των φύλων. Τα υπόλοιπα αφορούν την προσωπική μου ζωή, μην περιμένετε άλλες εξηγήσεις».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η τέχνη του τατουάζ ολοένα κι εξαπλώνεται στο Ιράν, ιδιαίτερα μεταξύ των αθλητών, παρά το γεγονός ότι οι αρχές το θεωρούν μια ένδειξη ανηθικότητας και εκδυτικισμού της κοινωνίας.

Σχετικές ειδήσεις