ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι αντάρτες κατηγορούν το Κίεβο ότι εξαπέλυσε έφοδο κοντά στο Ντονέτσκ

Ουκρανία: Οι αντάρτες κατηγορούν το Κίεβο ότι εξαπέλυσε έφοδο κοντά στο Ντονέτσκ

Οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν την Τετάρτη (1/6) τον ουκρανικό στρατό ότι εξαπέλυσε επίθεση κοντά στα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, της «πρωτεύουσας» της αυτοανακηρυγμένης δημοκρατίας των αυτονομιστών.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός διέψευσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οποιαδήποτε επιχείρησή του και κατηγόρησε με τη σειρά του τους αντάρτες ότι ευθύνονται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Αυτή η ανταλλαγή κατηγοριών καταγράφεται την ώρα που το Κίεβο και οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κάνουν λόγο περί μιας «κλιμάκωσης» των μαχών τις τελευταίες εβδομάδες και περί αύξησης των Ουκρανών στρατιωτών που χάνουν τη ζωή τους στα ανατολικά.

Ένας αντάρτης, που χρησιμοποιεί το προσωνύμιο Μασκβά (Μόσχα), δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε το Σάββατο μια επίθεση βόρεια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ.

«Όλος ο τερματικός σταθμός του αεροδρομίου επλήγη από πυρά αντιαεροπορικών όπλων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ ήταν θέατρο σφοδρών μαχών πριν περάσει στον έλεγχο των αυτονομιστών τον Ιανουάριο του 2015.

Ένας 42χρονος άνδρας που δήλωσε πως είναι Ρώσος εθελοντής αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του είπε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οκτώ αυτονομιστές αντάρτες σκοτώθηκαν από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα σε μια πόλη που βρίσκεται 10 χλμ. βόρεια του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, 305 εκρήξεις που είναι απροσδιόριστο σε ποια πλευρά οφείλονταν καταγράφηκαν βόρεια και δυτικά του Ντονέτσκ από το βράδυ της Δευτέρας ως το πρωί της Τρίτης.

Ο Ολεξάντρ Μοτούζιανικ, στρατιωτικός εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, επιβεβαίωσε την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους αντάρτες.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τηρούν την εκεχειρία», δήλωσε ο Μοτούζιανικ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής αποστολής του ΟΑΣΕ δήλωσε πως 26 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Μάιο στην ανατολική Ουκρανία.

Μετά την απελευθέρωση της Ουκρανής πιλότου ελικοπτέρου Νάντιας Σαβτσένκο, που ήταν φυλακισμένη για δυο χρόνια στη Ρωσία, ο Πέτρο Ποροσένκο δεσμεύθηκε ότι θα πάρει πίσω την Κριμαία, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, αλλά και την ανατολική Ουκρανία.

Η σύρραξη στην Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή 9.300 ανθρώπων κι έχει αναγκάσει 1,5 εκατομμύριο άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αφότου ξέσπασε τον Απρίλιο του 2014. Παρά τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που έχουν τεθεί σε ισχύ, σποραδικές εχθροπραξίες δεν σταματούν να ξεσπούν κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.

Σχετικές ειδήσεις