ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα και Βερολίνο σε κρίση: Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της στη γερμανική πρωτεύουσα

Άγκυρα και Βερολίνο σε κρίση: Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της στη γερμανική πρωτεύουσα

Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γερμανία ανακαλείται στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έκανε λόγο «για αποτέλεσμα της δράσης ενός ρατσιστικού αρμενικού λόμπι, το οποίο οδήγησε τη γερμανική Βουλή σε μια «λάθος απόφαση».

Ερντογάν: Το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα λάβει επιπλέον μέτρα ως απάντηση στη Γερμανία.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι, που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν δήλωσε πως το ψήφισμα το οποίο ενέκριναν οι γερμανοί βουλευτές και που χαρακτηρίζει τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις «γενοκτονία», θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ μετά την ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία η κυβέρνηση θα συζητήσει τα επόμενα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, Γιασίν Ακτάι, ο οποίος μιλώντας απευθείας στην τηλεόραση μετά την έγκριση, σχεδόν ομόφωνα, από τη γερμανική κάτω βουλή, του συμβολικού ψηφίσματος, έκανε λόγο για πλήγμα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει μάλιστα να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, σύμφωνα με κομματική πηγή.

Μέρκελ: Ισχυροί οι δεσμοί με την Τουρκία

«Η Γερμανία έχει ευρείες και ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία παρά τις διαφορές σε ορισμένα θέματα», δήλωσε πάντως, από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας:

«Υπάρχουν πολλά που ενώνουν τη Γερμανία με την Τουρκία και ακόμη κι αν έχουμε διαφορετική άποψη για ένα θέμα, το εύρος των δεσμών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί δεσμοί μας, είναι μεγάλοι».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε μάλιστα πως η Γερμανία υποστηρίζει το διάλογο ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία, ενώ επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

Ο Γερμανός επιτετραμμένος εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα

Στο μεταξύ, η Τουρκία κάλεσε τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα αφού οι γερμανοί βουλευτές ενέκριναν απόφαση που χαρακτηρίζει γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις, όπως ενημέρωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ιστορικό λάθος» το ψήφισμα της Μπούντεσταγκ δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς στο λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως «για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου».

Ο Κουρτουλμούς εκτίμησε, εξάλλου, πως η έγκριση του κειμένου «δεν είναι αντάξια των φιλικών σχέσεων» που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Τσαβούσογλου: Ανεύθυνη και αβάσιμη η γερμανική απόφαση

Η Γερμανία δεν ξέφυγε και από το στόχαστρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι οι «ανεύθυνες και αβάσιμες αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία», ενώ δεν δίστασε να σχολιάσει και μέσω twitter: «Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις».

Βερολίνο ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν «υπερβολικές αντιδράσεις» από την Τουρκία

O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει «υπερβολικά» στην απόφαση των Γερμανών βουλευτών να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, μια ψηφοφορία που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

«Πρόκειται για μια απόλυτα ανεξάρτητη απόφαση της γερμανικής Μπούντεσταγκ. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Τουρκία αντέδρασε επί αυτού του ζητήματος και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβολικές αντιδράσεις», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, σε ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αργεντινή.

Ο υπουργός, ο οποίος δεν είχε κρύψει τον προβληματισμό του πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σχετικά με τη χρησιμότητα μιας τέτοιας διαδικασίας, τόνισε ότι η Γερμανία, όπου διαμένουν περίπου 3 εκατομμύρια κάτοικοι τουρκικής καταγωγής, έχει «πολύ στενούς δεσμούς με την Τουρκία», αναφερόμενος επιπλέον στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα ήθελε να εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου η Αρμενία και η Τουρκία «να μην μιλούν η μία για την άλλη αλλά η μία με την άλλη».

Σχετικές ειδήσεις