ΚΟΣΜΟΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα προς Τουρκία: Ανοίξτε τα σύνορα για τους 100.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες

Γιατροί Χωρίς Σύνορα προς Τουρκία: Ανοίξτε τα σύνορα για τους 100.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες

Την Τουρκία, να ανοίξει τα σύνορα της και να επιτρέψει την είσοδο σε περίπου 100.000 εκτοπισμένους Σύρους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη βόρεια Συρία από τις μάχες που μαίνονται, καθώς και από την πρόσφατη προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), κάλεσε σήμερα (2/6) η οργάνωση αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Οι συγκρούσεις κοντά στα σύνορα της Τουρκίας στην επαρχία του Χαλεπιού στη βόρεια Συρία εντάθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν οι τζιχαντιστές του ΙΚ εξαπέλυσαν επίθεση ενάντια στις αντάρτικες οργανώσεις, σε μια προέλαση τους προς την πόλη Αζάζ/ Οι μάχες αυτές, σύμφωνα με ΜΚΟ, ότι έχουν εξωθήσει εκατοντάδες αμάχους να τραπούν σε φυγή.

Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν πως δεκάδες χιλιάδες έχουν ήδη βρει καταφύγιο κοντά στην τουρκική μεθόριο, αφού δραπέτευσαν αυτό το χρόνο από τις περιοχές των συγκρούσεων.

«Έπειτα από αμέτρητους εκτοπισμούς που προκάλεσαν στρατιωτικές επιχειρήσεις, δεν έχει απομείνει μέρος για αυτούς τους ανθρώπους για να καταφύγουν», υπογράμμισε με ανακοίνωση του ο Πάμπλο Μάρκο, υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) για την Μέση Ανατολή.

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας και ο τουρκικός λαός κάνουν μια τεράστια προσπάθεια για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες, φιλοξενώντας ήδη περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους», σημείωσε ο Μάρκο, προσθέτοντας:

«Όμως σήμερα, οι κάτοικοι της Αζάζ μπορούν να στηριχθούν μόνο σε αυτούς. Ζητούμε από την Τουρκία να δείξει την γενναιοδωρία της για ακόμη μια φορά και να ανοίξει τα σύνορα της σε όσους έχουν εγκλωβιστεί στην Αζάζ».

Η οργάνωση, που στηρίζει τη λειτουργία δεκάδων νοσοκομείων μέσα στη Συρία, αναγκάστηκε να εκκενώσει ένα νοσοκομείο στην περιοχή της Αζάζ, μεταφέροντας τους ασθενείς και το προσωπικό, καθώς οι συγκρούσεις πλησίαζαν το κτίριο.

Σχετικές ειδήσεις