ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Μαυριτανία: Οκτώ γυναίκες ποδοπατήθηκαν περιμένοντας για ελεημοσύνη

Τραγωδία στη Μαυριτανία: Οκτώ γυναίκες ποδοπατήθηκαν περιμένοντας για ελεημοσύνη

Οκτώ γυναίκες έχασαν τη ζωή τους όταν ένα πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά στο χώρο όπου μια φιλανθρωπική οργάνωση επρόκειτο να διανείμει ελεημοσύνη ενόψει του ιερού μήνα Ραμαζανιού καταλήφθηκε από πανικό, με αποτέλεσμα δεκάδες γυναίκες να ποδοπατηθούν.

Όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες σε νοσοκομεία της Νουαξότ, ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε χθες για να λάβει ένα ποσό ίσο με περίπου 27 ευρώ, το οποίο επρόκειτο να μοιράσει η οργάνωση που ανήκει στον πλούσιο επιχειρηματία Ζιν Αμπιντίν Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας.

Ο Μοχάμεντ Μαχμούντ Ίσα, διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης του Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, τόνισε πως όταν έφθασε στο χώρο όπου επρόκειτο να μοιραστούν τα χρήματα, αναζήτησε αξιωματικούς της αστυνομίας για να τους καλέσει να στείλουν ενισχύσεις προκειμένου να ελεγχθεί το πλήθος.

Οι ενισχύσεις «έρχονταν όταν ενημερωθήκαμε από την αστυνομία πως ένα πλήθος γυναικών παραβίασε την είσοδο», πρόσθεσε. Αρκετές από τις γυναίκες αυτές έπεσαν στο έδαφος και ποδοπατήθηκαν από το πλήθος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η διανομή των χρημάτων από μέρους της οργάνωσης αποτελούσε το ζακάτ (ελεημοσύνη) του επιχειρηματία, καθήκον του πιστού μουσουλμάνου. Σύμφωνα με τον Ίσα, ο Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, γνωστός επιχειρηματίας στη Μαυριτανία, όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα, επισκέφθηκε τα θύματα.

«Μοίρασε 4 εκατομμύρια οουγκίγια (σχεδόν 11.500 ευρώ) σε καθεμιά από τις οικογένειες των οκτώ γυναικών που απεβίωσαν και πλήρωσε επίσης για τη νοσηλεία των 20 γυναικών που τραυματίστηκαν και οι οποίες έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο σήμερα», σύμφωνα με το διευθυντή της οργάνωσης.

Σχετικές ειδήσεις