Και ξαφνικά… κωλοτούμπα από τον Τούρκο πρωθυπουργό στο «διπλωματικό πόλεμο» με τη Γερμανία

Και ξαφνικά… κωλοτούμπα από τον Τούρκο πρωθυπουργό στο «διπλωματικό πόλεμο» με τη Γερμανία

Στροφή 180 μοιρών έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στη διπλωματική κρίση που ξέσπασε μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, μετά την αναγνώριση από την Μπούντεσταγκ της γενοκτονίας των Αρμενίων - Ζάιμπερτ: Οι σχέσεις μας με την Τουρκία μπορούν να αντέξουν και διαφορετικές απόψεις.

Η Τουρκία και η Γερμανία είναι «δύο σημαντικοί σύμμαχοι» και οι σχέσεις τους «δεν θα επιδεινωθούν ριζικά», διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά λίγες ώρες αφότου αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας εξέφρασαν την οργή τους γι΄ αυτήν την εξέλιξη.

«Η Γερμανία και η Τουρκία είναι δύο σημαντικοί σύμμαχοι, Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι οι σχέσεις θα επιδεινωθούν ριζικά διαμιάς εξαιτίας της απόφασης αυτής ή παρόμοιων αποφάσεων», συμπλήρωσε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα προτού αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν.

«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιδράσουμε, δεν θα πούμε τίποτε», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αντέδρασε χθες οργισμένα μετά την έγκριση από το γερμανικό Κοινοβούλιο ενός ψηφίσματος με το οποίο αναγνωρίζεται η αρμενική γενοκτονία, ανακαλώντας τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο και απειλώντας με αντίποινα καταμεσής της μεταναστευτικής κρίσης.

«Το ψήφισμα αυτό θα επηρεάσει σοβαρά της τουρκο-γερμανικές σχέσεις», προειδοποίησε μετά την ψηφοφορία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επισκεπτόταν την Κένυα, καθιστώντας σαφές ότι θα γίνουν «διαβήματα» μετά την επιστροφή του στην Τουρκία.

Επαναλαμβάνοντας πως η Τουρκία θεωρεί ότι το ψήφισμα αυτό είναι «άκυρο και κενό περιεχομένου», ο Γιλντιρίμ εκτίμησε πως «η απόφαση έπληξε σημαντικά τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία», ενώ πρόσθεσε ότι θα δοθούν οι «κατάλληλες απαντήσεις».

«Όποιες κι αν είναι οι καταστάσεις, θα συνεχίσουμε τις σχέσεις με τους φίλους μας, με τους συμμάχους μας», υπογράμμισε ωστόσο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Βερολίνο είναι κρίσιμης σημασίας για την εφαρμογή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μετανάστες, η οποία διέρχεται μια περιοχή αναταράξεων.

Η Γερμανία, διά του υπουργού της των Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προσπάθησε χθες να μετριάσει την οργή του σημαντικού εταίρου της λέγοντας πως ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν «υπερβολικές αντιδράσεις» από την Άγκυρα.

Το ψήφισμα της Μπούντεσταγκ αποτελεί ένα επιπλέον βήμα προς την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στη Γερμανία, αλλά δεν δεσμεύει την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύρια ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν με συστηματικό τρόπο κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαρκούντος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί ιστορικοί και περισσότερες από είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, αναγνώρισαν τις σφαγές αυτές ως γενοκτονία.

Η Τουρκία δηλώνει από την πλευρά της πως επρόκειτο για εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο προστίθετο και η πείνα, στη διάρκεια του οποίου 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι σκοτώθηκαν.

Ζάιμπερτ: Οι σχέσεις μας με την Τουρκία μπορούν να αντέξουν και διαφορετικές απόψεις

«Σχέσεις όπως αυτή της Γερμανίας με την Τουρκία μπορούν να αντέξουν και θα αντέξουν και διαφορές απόψεων», τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, σημειώνοντας ωστόσο ότι μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, όπου αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Αρμενίων, δεν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της Καγκελαρίου και της τουρκικής ηγεσίας.

Παράλληλα, κάλεσε την 'Άγκυρα και το Ερεβάν να εντατικοποιήσουν την προσπάθεια για πολιτική συνεννόηση.

«Η σχέση μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας είναι πολύ ευρεία και βαθιά. Είμαστε στενοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, οι οικονομίες μας είναι συνδεδεμένες, η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Γερμανία ζουν μαζί μας εκατομμύρια άνθρωποι με τουρκικές ρίζες- σε πολλές περιπτώσεις ως Γερμανοί. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε πολύ στενά και στο προσφυγικό θέμα, στο πνεύμα κοινού συμφέροντος και επιμερισμού των βαρών. Σχέσεις τέτοιου είδους μπορούν να αντέξουν και θα αντέξουν και διαφορές απόψεων», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος ειδικά στους πολίτες με τουρκικές ρίζες που ζουν στην Γερμανία, επανέλαβε ότι «ανεξαρτήτως του αν διαθέτουν γερμανική υπηκοότητα ή όχι, είναι και παραμένουν μέρος της χώρας μας», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μέρος της χώρας μας είναι και ένας δημοκρατικός πολιτισμός, στον οποίο υπάρχουν και διαμάχες, στο πλαίσιο των οποίων μπορούν ασφαλώς να εκφραστούν απόψεις με διαφορετικό και ειρηνικό τρόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου «να παροτρύνει την Τουρκία να αναλάβει δράση για την συμφιλίωση» με την Αρμενία, όπως αναφέρεται στο χθεσινό ψήφισμα, ο Γερμανός εκπρόσωπος σημείωσε ότι για το Βερολίνο το συγκεκριμένο θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία - και όχι μόνο μετά την απόφαση της Bundestag. «Θέλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να υπάρξει διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Αναγνωρίζουμε ότι η τουρκική πλευρά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ήδη κάποια πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά παραμένει και η έκκλησή μας και προς τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για πολιτική συνεννόηση, π.χ. μέσω μιας Επιτροπής Ιστορικών, όπως πρότεινε η Τουρκία. Εμείς αυτό θα το προωθήσουμε μέσω όλων των διαύλων που διαθέτουμε», πρόσθεσε. Ήδη, όπως έσπευσε να προσθέσει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι, βρίσκονται σε εξέλιξη ανάλογα προγράμματα, τα οποία στηρίζονται οικονομικά από τη γερμανική κυβέρνηση.

Η ίδια, κληθείσα να εκτιμήσει αν η 'Άγκυρα θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, δήλωσε ότι οι ως τώρα ενέργειες είναι παρόμοιες με τις αντιδράσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως π.χ. της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου. «Προσδοκία μας παραμένει να μην υπάρξουν υπερβολικές αντιδράσεις», τόνισε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει ούτε τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης ούτε το πότε θα επιστρέψει στο Βερολίνο ο τούρκος πρέσβης που ανεκλήθη χθες στην πατρίδα του για διαβουλεύσεις. «Λόγω και των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων τουρκικής καταγωγής που ζουν στη χώρα μας, έχουμε τη μεγάλη ελπίδα ότι δεν θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω επιβάρυνση των σχέσεων. Βασιζόμαστε επίσης και στο γεγονός ότι αυτό που χτίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες είναι τόσο γερό ώστε δεν μπορεί να κλονιστεί», δήλωσε. Σχολιάζοντας μάλιστα τις δηλώσεις του τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι «οι γερμανοτουρκικές σχέσεις δεν θα επιδεινωθούν ριζικά», η κυρία Σέμπλι εξέφρασε την ελπίδα ότι «μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι και η Τουρκία βασίζεται στο γεγονός ότι οι σχέσεις με την Γερμανία είναι τόσο καλές και στενές και έτσι θα παραμείνουν».