ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Σφυροκοπείται ο ISIS στη Φαλούτζα – Ξεμένει από τρόφιμα και πυρομαχικά (Vid)

Ιράκ: Σφυροκοπείται ο ISIS στη Φαλούτζα – Ξεμένει από τρόφιμα και πυρομαχικά (Vid)

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, με τη βοήθεια τοπικών πολιτοφυλακών, απελευθέρωσαν 27 κοινότητες αφότου ξεκίνησε η ευρεία επιχείρηση για την ανακατάληψη της Φαλούτζα και των εκδίωξη των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της Διοίκησης Κοινών Ειδικών Επιχειρήσεων του Ιράκ.

Ο ιρακινός στρατός, με την υποστήριξη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, εξαπέλυσε στις 22 Μαΐου μια επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης η οποία ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) από το 2014.

«Η ομοσπονδιακή αστυνομία και οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης κατάφεραν να απελευθερώσουν 27 χωριά και οικισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Σακλάουια. Η περιοχή αυτή είναι πολύ σημαντική επειδή ήταν η πρώτη αμυντική γραμμή της τρομοκρατικής οργάνωσης. Απελευθερώθηκε επίσης η περιοχή Κάρμαχ, που την χρησιμοποιούσε το ISIS ως ορμητήριο για να επιτίθεται σε στρατιωτικές αυτοκινητοπομπές», είπε ο Γιαχία Ρασούλ Ζουμπάιντι στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο αυτόν, η αντίσταση των τζιχαντιστών έχει μειωθεί καθώς σταδιακά τους τελειώνουν τα τρόφιμα αλλά και τα πυρομαχικά.

«Την πρώτη ημέρα της επιχείρησης για την απελευθέρωση της Φαλούτζα οι τρομοκράτες πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση. Τώρα η αντίσταση φθίνει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι τρομοκράτες ξεμένουν από τρόφιμα και πυρομαχικά», υποστήριξε.

Υπολογίζεται ότι μέσα στην πόλη έχουν απομείνει έως 600 μέλη του ISIS, από 2.000 που ήταν την περασμένη εβδομάδα. «Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση, υπήρχαν περίπου 2.000 τρομοκράτες στην πόλη και τα προάστιά της. Σήμερα υπάρχουν 400-600», είπε ο Ζουμπάιντι.

Ξεπερνούν τους 1.100 οι στρατιώτες που έχουν τραυματιστεί

Περισσότεροι από 1.100 Ιρακινοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί από τις 23 Μαΐου, όταν ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση για την απελευθέρωση της πόλης Φαλούτζα, όπως ανέφερε σήμερα μια πηγή στις υπηρεσίες υγείας της Βαγδάτης.

Ο αξιωματούχος αυτός δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί καθώς, όπως εξήγησε, τα πτώματα στέλνονται κατευθείαν στα νεκροτομεία απ' όπου τα παραλαμβάνουν οι οικογένειές τους για την ταφή.

Ο στρατός από την πλευρά του δεν έχει ανακοινώσει κανέναν απολογισμό για τα θύματα της επιχείρησης αυτή.

«Εχουμε υποδεχτεί 1.119 τραυματίες από την έναρξη της επιχείρησης», είπε ο αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι στρατιώτες νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και σε εκείνα του Άμπου Γράιμπ και του Γιάρμουκ.

Στους τραυματίες περιλαμβάνονται στρατιώτες, αστυνομικοί, μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και των παραστρατιωτικών μονάδων Χάσεντ αλ Σάαμπι (Λαϊκή Κινητοποίηση, σιιτική οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν), δηλαδή όλων των σωμάτων που μετέχουν στην επιχείρηση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη Φαλούτζα.

Μολονότι ο αριθμός των νεκρών δεν αποκαλύπτεται, πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου συμπεραίνουν ότι πρέπει να είναι αρκετά υψηλός, αν ληφθεί υπόψη ότι αυξήθηκαν κατακόρυφα οι κηδείες τις τελευταίες ημέρες. Από την Τετάρτη έχουν σταλεί στο κοιμητήριο της Νατζάφ τουλάχιστον 70 φέρετρα με μαχητές που σκοτώθηκαν στη Φαλούτζα, ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Στα θύματα περιλαμβάνονται επίσης 26 μαχητές της Λαϊκής Κινητοποίησης που κατάγονταν από τη Βασόρα, σύμφωνα με αξιωματούχους της επαρχίας αυτής.

Σχετικές ειδήσεις