ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Μοχάμεντ Άλι

Πέθανε ο Μοχάμεντ Άλι

Ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Αλι πέθανε το Σάββατο (04/06) σε ηλικία 74 ετών, στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

«Έπειτα από μάχη 32 χρόνων με τη νόσο του Πάρκινσον, ο Μοχάμεντ Άλι πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μπομπ Γκάνελ.

Το αμερικανικό δίκτυο NBC NEWS μετέδωσε την είδηση του θανάτου του Άλι, ενός από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ενός από τους μεγαλύτερους αθλητές του 20ού αιώνα.

Η κηδεία του θα τελεστεί στη γενέτειρά του, στο Λούισβιλ του Κεντάκι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του διασημότερου πυγμάχου του πλανήτη, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.

"Η οικογένεια του 'Αλι θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που οι σκέψεις τους, οι προσευχές και η υποστήριξή τους ήταν κοντά του και ζητούν σεβασμό της ιδιωτικής ζωής".

GGGGG

Δείτε εδώ ιστορικά κλικ της ζωής του

Η κατάσταση του 74χρονου τις τελευταίες ώρες είχε επιδεινωθεί, έπειτα από την εσπευσμένη εισαγωγή του στο νοσοκομείο τα ξημερώματα της Παρασκευής (3/6).

Τις τελευταίες ώρες παρότι δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση από την οικογένεια του ή κάποιο ιατρικό ανακοινωθέν, τα δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ ανέφεραν πως η κατάσταση του ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, με τον θρύλο της πυγμαχίας να βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη.

GettyImages 489323682

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Άλι, 74, υποφέρει από την αρρώστια Πάρκινσον εδώ και τρεις δεκαετίες. Ζούσε στο Φίνιξ της Αριζόνα. Είχε παρουσιάσει κάποια προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, όπως τον Δεκέμβριο του 2014, όταν νοσηλεύτηκε αρχικά για ελαφράς μορφής πνευμονία αλλά διαπιστώθηκε ότι είχε πολύ σοβαρή ουρολοίμωξη. Νοσηλεύτηκε για τον ίδιο λόγο και τον Ιανουάριο του 2015.

Τα τελευταία χρόνια δεν εμφανιζόταν σε εκδηλώσεις. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν τον Απρίλιο, σε μια διοργάνωση συγκέντρωσης πόρων για το κοινωφελές ίδρυμα Κέντρο Πάρκινσον Μοχάμεντ Άλι.

Το παρατσούκλι του είναι «Ο Καλύτερος». Αποσύρθηκε οριστικά το 1981 με 56 νίκες και 5 ήττες στο σύνολο της καριέρας του.

Ποιος ήταν ο Μοχάμεντ Άλι

O Μοχάμεντ Άλι (πραγματικό όνομα Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, Cassius Marcellus Clay, Jr,) ήταν Αμερικανός και γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942. Αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών, καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960.

ali

Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του 20ού αιώνα.

Στη δεκαετία του 1960 ασπάστηκε το Ισλάμ, προσχωρώντας στην οργάνωση των "Μαύρων Μουσουλμάνων" και μετονομάστηκε σε Μοχάμεντ Άλι, θεωρώντας πως μέχρι τότε κατείχε το "όνομα ενός δούλου". Τοποθετήθηκε ανοιχτά σε θέματα που άπτονταν της ελευθερίας των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αρνήθηκε επίσης να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, στάση για την οποία του αφαιρέθηκε προσωρινά ο τίτλος του πρωταθλητή.

Το 1983 διαγνώστηκε πως πάσχει από το σύνδρομο Πάρκινσον. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έλαβε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, όπως το "Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας", ενώ το 2005 ιδρύθηκε προς τιμήν του το "Κέντρο Μοχάμεντ Άλι", αφιερωμένο στη ζωή του, στην αθλητική σταδιοδρομία του και στα ιδανικά που υπερασπίστηκε.

Σχετικές ειδήσεις