ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ θεατρικός συγγραφέας Πίτερ Σάφερ

Βρετανία: Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ θεατρικός συγγραφέας Πίτερ Σάφερ

Ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Πίτερ Σάφερ, ο οποίος βραβεύτηκε με το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου για την ταινία "Αμαντέους" το 1984, πέθανε τη Δευτέρα (6/6) σε ηλικία 90 ετών "μετά από σύντομη ασθένεια", όπως ανακοίνωσε ο ατζέντης του, ο Ρούπερτ Λορντ.

"Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του φίλου και πελάτη μας, του Πίτερ Σάφερ, ενώ βρισκόταν στην Ιρλανδία με φίλους και μέλη της οικογένειάς του" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πρακτορείο Macnaughton Lord Representation που εκπροσωπούσε τον συγγραφέα.

"Ο καλός φίλος του, ο Αμερικανός ατζέντης Ντένις Άσπλαντ, έμεινε στο πλευρό του στην Ιρλανδία καθ' όλη τη διάρκεια της σύντομης ασθένειάς του", πρόσθεσε.

Ο Σάφερ πέθανε στις 5.30 το πρωί σε νοσοκομείο της κομητείας Κορκ, στη νότια Ιρλανδία.

Πριν βραβευτεί με το Όσκαρ για τη μεταφορά του Αμαντέους στη μεγάλη οθόνη, σε σκηνοθεσία του Μίλος Φόρμαν, ο Σάφερ είχε κερδίσει και το θεατρικό βραβείο Τόνι για το "Έκβους". Το έργο αυτό παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1973 και κατόπιν ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ και το Παρίσι, το 1976. Ο Σάφερ εμπνεύστηκε αυτό το ψυχολογικό δράμα από ένα πραγματικό γεγονός: την ανεξήγητη πράξη ενός εφήβου που, χωρίς προφανή λόγο, έβγαλε τα μάτια έξι αλόγων.

Το Έκβους ανέβηκε και πάλι στο θεατρικό σανίδι το 2007 με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ράντκλιφ, γνωστό από το ρόλο του μικρού μαθητευόμενου μάγου στη σειρά ταινιών "Χάρι Πότερ".

Ο Πίτερ Σάφερ ήταν δίδυμος αδελφός του Άντονι Σάφερ, του σεναριογράφου και θεατρικού σκηνοθέτη που πέθανε το 2001.

Η κηδεία του Σάφερ θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Λονδίνο.

"Υπέφερε από προβλήματα υγείας εδώ και κάποιο διάστημα αλλά ήταν αποφασισμένος και ενθουσιασμένος που θα γιόρταζε τα 90α γενέθλιά του στην Ιρλανδία, με την οικογένεια και τους φίλους του", εξήγησε ο Λορντ.

Σχετικές ειδήσεις