ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης - Τουλάχιστον 11 νεκροί (Pics & Vids)

Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης - Τουλάχιστον 11 νεκροί (Pics & Vids)

Iσχυρή έκρηξη συγκλόνισε την κεντρική συνοικία Βεζνέτσιλερ της Κωνσταντινούπολης κοντά σε στάση λεωφορείου στο τουριστικό ιστορικό κέντρο της πόλης, περίπου στις 8:35 το πρωί της Τρίτης (7/6), ενώ ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 11 νεκρούς και 36 τραυματίες, σύμφωνα με το Haberturk, τη Ηurriyet και το Reuters.

ek fotograflar beyazitta polise bombali saldiri 7904 dhaphoto2

Από τους έντεκα νεκρούς, επτά ειναι αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες, ενώ τρεις τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, Βασίπ Σαχίν, προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.



Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NTV ανέφερε ότι η έκρηξη συνέβη όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε με τηλεχειρισμό, καθώς λεωφορείο της αστυνομίας γεμάτο με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας περνούσε από την περιοχή. Το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο άνηκε σε ιδιωτική εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu.

Τέσσερις συλλήψεις μετά την πολύνεκρη επίθεση

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση με το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο.

σμαλλ 1

Πυροβολισμοί ακούστηκαν αμέσως μετά την έκρηξη, σύμφωνα με το Πρακτορείο Anadolu.

Στο σημείο της έκρηξης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πρωινή ώρα αιχμής κοντά στο τουριστικό ιστορικό κέντρο της πόλης, έσπευσαν ασθενοφόρα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απέκλεισαν στη συνέχεια την περιοχή.

CkVK7HjWkAAwZ t

Καταστήματα κι ένα μεγάλο ξενοδοχείο κοντά στο σημείο της έκρηξης υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ η αστυνομία εκκένωσε όλα τα κοντινά κτήρια.

n 100166 1

Η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους διακόπηκε, ενώ οι εξετάσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα στο πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, στο κοντινό κάμπους Μπεγιαζίτ, αναβλήθηκαν.



Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφθηκε το νοσοκομείο Χασεκί όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του, «έδειξε» ως υπεύθυνους τους Κούρδους αντάρτες του PKK. «Δεν είναι κάτι νέο το γεγονός ότι η τρομοκρατική οργάνωση (όπως αποκαλεί επισήμως η τουρκική κυβέρνηση το PKK) επεκτείνει τις επιθέσεις της στις πόλεις», δήλωσε προσθέτοντας πως η μάχη εναντίον των «τρομοκρατών» θα συνεχιστεί «μέχρι τέλους» και πως η επίθεση ήταν «ασυγχώρητη».



Η επίθεση σημειώθηκε τη δεύτερη ημέρα του Ραμαζανιού, του μουσουλμανικού μήνα νηστείας.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε μετά την επίθεση πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να μάχεται με αποτελεσματικότητα εναντίον των τρομοκρατών (του PKK) και του ISIS».

«Βλέπουμε πώς αυτοι οι τρομοκράτες είναι ασυνείδητοι και βάζουν στόχο αθώους ανθρώπους στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT.



«Ήταν σαν σεισμός», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο CNN-Turk.

Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση καθώς και το λεωφορείο της αστυνομίας, το οποίο είχε στόχο, απανθρακώθηκαν από την έκρηξη που ακούσθηκε σε απόσταση χιλιομέτρων.



Από ελληνικής πλευράς, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα τη σημερινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, διατυπώνοντας παράλληλα την αμέριστη συμπαράστασή του στον τουρκικό λαό.

small

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία καταδίκασε ως τρομοκρατική τη βομβιστική επίθεση προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον στέκεται «στο πλευρό» της συμμάχου της στο ΝΑΤΟ.

«Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Τέτοια χωρίς νόημα βία δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί από οποιαδήποτε υπόθεση», έγραψε ο αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπας στο Twitter. «Καταδικάζουμε αυτή την αποτρόπαιη επίθεση και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας».

Σχετικές ειδήσεις