ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Ο στρατός κατέλαβε τη μεγαλύτερη συνοικία στη νότια Φαλούτζα

Ιράκ: Ο στρατός κατέλαβε τη μεγαλύτερη συνοικία στη νότια Φαλούτζα

Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν σήμερα (8/6) το μεγαλύτερο προάστιο στα νότια της Φαλούτζα, μια πόλη που θεωρείται προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με έναν αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας - 90.000 άμαχοι εγκλωβισμένοι στη Φαλούτζα.

Με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά και παραστρατιωτικών, σιιτικών οργανώσεων, οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν στις 23 Μαΐου επίθεση για την ανακατάληψη της Φαλούτζα, η οποία ελέγχεται από τους τζιχαντιστές από τον Ιανουάριο του 2014.

«Οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις απελευθέρωσαν πλήρως τη συνοικία Σουχάντα αλ Τάνια και ύψωσαν την ιρακινή σημαία στα κτίρια του τομέα αυτού», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμπάχ αλ Νόμαν, ένας εκπρόσωπος των ειδικών δυνάμεων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, προσθέτοντας: «Οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας θα αναλάβουν τον έλεγχο της συνοικίας αφού εξουδετερωθούν όλοι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές».

Εξάλλου, ένας αντισυνταγματάρχης της αστυνομίας της επαρχίας Αλ Άνμπαρ, στην οποία βρίσκεται η Φαλούτζα, δήλωσε ότι το πρωί αποσοβήθηκαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας από μέλη του ΙΚ, ενώ πέντε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν σε μάχες με τους τζιχαντιστές.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας προωθούνται προς το κέντρο της Φαλούτζα από τα νότια, αλλά μετακινούνται λαμβάνοντας μεγάλες προφυλάξεις, για να προστατεύσουν τη ζωή των αμάχων», ανέφερε ο διοικητής των επιχειρήσεων, στρατηγός Άμπντελ Ουάχαμπ αλ Σάαντι.

Χιλιάδες άμαχοι παραμένουν αποκλεισμένοι στην πόλη και οι τζιχαντιστές τους εμποδίζουν να φύγουν ώστε να τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ο Τζάσιμ αλ Χάλμπους, ένα μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Αλ Άνμπαρ, είπε, τέλος, ότι οι άνδρες του ΙΚ «κρύβονται σε σήραγγες και σε σπίτια της περιοχής».

ΟΗΕ: Οι εγκλωβισμένοι άμαχοι στη Φαλούτζα ενδέχεται να φτάνουν ακόμη και τις 90.000

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη αναθεώρησαν προς τα επάνω τον αριθμό των αμάχων που πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί στην πολιορκημένη Φαλούτζα του Ιράκ, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους κοντά στη Βαγδάτη, αναφέροντας ότι ενδέχεται να φτάνουν ακόμη και τις 90.000, αντί για 50.000 που ήταν η εκτίμηση των ειδικών μέχρι σήμερα.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στη Βαγδάτη, η συντονίστρια του ΟΗΕ για το Ιράκ, Λίσε Γκράντε, προειδοποίησε ότι οι άμαχοι μπορεί να αντιμετωπίζουν μια «οδυνηρή» κατάσταση στην πολιορκημένη πόλη, που απέχει 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

Ο ιρακινός στρατός ξεκίνησε την επιχείρησή του για την ανακατάληψη της πόλης στις 23 Μαΐου. Ωστόσο η πόλη βρισκόταν ουσιαστικά υπό πολιορκία εδώ και περίπου έξι μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν ανεφοδιαζόταν καθόλου.

«Υποτιμήσαμε τον αριθμό των αμάχων στη Φαλούτζα. Οι άνθρωποι που φεύγουν από την πόλη μας δίνουν την εντύπωση ότι μπορεί να μιλάμε ίσως για 80-90.000 χιλιάδες που βρίσκονται εκεί», ανέφερε η Γκράντε.

Περισσότεροι από 20.000 άμαχοι κατάφεραν να φύγουν από την πόλη, υπό εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες. Κάποιοι περπατούσαν για μέρες, κινδυνεύοντας να δεχτούν τα πυρά των τζιχαντιστών, για να φτάσουν σε περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. «Κάποιοι από αυτούς δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Ξέρουμε ότι περισσότεροι από 10 πνίγηκαν ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό», είπε η Γκράντε, επισημαίνοντας ότι κάποια παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους κατά τη φυγή τους.

Η Γκράντε απεύθυνε επίσης έκκληση να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στο Ιράκ λέγοντας ότι έχει καλυφθεί μόνο το 30% από τα 860 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται. «Απλούστατα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο αν δεν λάβουμε χρηματοδότηση. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε πώς η διεθνής κοινότητα μπορεί να επενδύει τόσα πολλά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να ξεχνάει τα θύματα», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις