ΚΟΣΜΟΣ

Δυτικοί τζιχαντιστές εγκαταλείπουν άρον άρον το Ισλαμικό Κράτος

Δυτικοί τζιχαντιστές εγκαταλείπουν άρον άρον το Ισλαμικό Κράτος

Τουλάχιστον244 άτομα είχαν επιστρέψει από τη συρο-ιρακινή ζώνη στη Γαλλία

Οι λιποταξίες, κυρίως τζιχαντιστών που προέρχονται από δυτικές χώρες, αυξάνονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και η επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους προκαλεί πονοκέφαλο στις υπηρεσίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σε υποχώρηση στη Συρία και στο Ιράκ, η τζιχαντιστική οργάνωση που βομβαρδίζεται ασταμάτητα από δεκάδες μαχητικά, αποτρέπει ορισμένους από τους χιλιάδες ξένους εθελοντές που έχουν ενταχθεί στις τάξεις της από το 2014 να εγκαταλείψουν τα εδάφη του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Τα κίνητρά τους είναι πολλά, με σημαντικότερα τον φόβο των αεροπορικών επιδρομών, την απογοήτευση σε σχέση με αυτά που φαντάζονταν, τη διαφθορά των τοπικών ηγετών, τις ωμότητες απέναντι σε άλλους σουνίτες μουσουλμάνους ή απλά την πλήξη, διευκρινίζει μελέτη που διεξήχθη με βάση συνεντεύξεις από 60 λιποτάκτες μεταξύ αυτών από το Διεθνές Κέντρο Μελέτης της Ριζοσπαστικοποίησης College του Λονδίνου.

«Αισθάνονται ότι άρχισε η τελική φάση, πολλοί αρχίζουν να μας στέλνουν μηνύματα για να μάθουν πώς θα επιστρέψουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εθνικός συντονιστής της υπηρεσίας πληροφοριών στη Γαλλία, Ντιντιέ Λε Μπε.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της γαλλικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας (DGSI), Πατρίκ Καλβάρ, στα μέσα Μαΐου «Περίπου 244 άτομα είχαν επιστρέψει από τη συρο-ιρακινή ζώνη στη Γαλλία. Βλέπουμε περισσότερες προθέσεις για επιστροφή στο έδαφος μας», διευκρίνισε κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Συρία «εμποδίζονται από την πολιτική του Νταές, σύμφωνα με την οποία θεωρούνται προδότες που πρέπει να εκτελεστούν αμέσως».

Σκέτη σφαγή

«Οι λόγοι για τους οποίους διέφυγαν είναι το ίδιο περίπλοκοι με αυτούς που τους ώθησαν να πάνε», έγραψε σε έκθεση ο Πέτερ Νόιμαν, διευθυντής της ICSR. «Δεν έγιναν όλοι ένθερμοι υποστηρικτές της δυτικής δημοκρατίας. Ορισμένοι έχουν διαπράξει εγκλήματα».

«Στις αφηγήσεις τους, τέσσερις κατηγορίες επανέρχονται: το ΙΚ ενδιαφέρεται περισσότερο να πολεμήσει άλλους μουσουλμάνους παρά την κυβέρνηση Άσαντ, το ΙΚ διαπράττει ωμότητες σε βάρος μουσουλμάνων, το IΚ είναι διεφθαρμένο και δεν ακολουθεί τις αρχές του Ισλάμ, η ζωή υπό τον ζυγό του ΙΚ είναι σκληρή και απογοητευτική», επισημαίνει.

Ο Σιράζ Μάχερ, μέλος της ICSR, είναι ένας από τους ερευνητές που πήραν συνέντευξη από τους λιποτάκτες. «Οι περισσότεροι μας λένε: "Δεν ήρθαμε γι αυτό", αναφέρει κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Παρίσι. Ένας από αυτούς μου είπε: θα ήθελα να πω σε όλους τους μουτζαχεντίν να μην πάνε στη Συρία. Δεν είναι αυτό τζιχάντ. Θα καταλήξουν να σκοτώνουν μουσουλμάνους».

«Ένας από αυτούς μου είπε», προσθέτει ο Μάχερ, «ότι οι ηγέτες του ΙΚ δεν θα διστάσουν να ισοπεδώσουν ένα κτήριο, με γυναίκες και παιδιά μέσα, για να σκοτώσουν ένα μόνο άτομο. Αυτό δεν είναι ο επαναστατικός τζιχάντ, είναι σκέτη σφαγή».

Σχετικές ειδήσεις