ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση στην Τουρκία: Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες κατά διαδηλωτών (pics+vids)

Ένταση στην Τουρκία: Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες κατά διαδηλωτών (pics+vids)

Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν αυγά εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα

Η αστυνομία στην Τουρκία πυροβόλησε με πλαστικές σφαίρες προκειμένου να διαλύσει μια διαδήλωση περίπου 1.000 ανθρώπων οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που υποστηρίζει ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του CHP, δήλωσε ότι την Τετάρτη (08/06), ενώ παρακολουθούσε την κηδεία των αστυνομικών που σκοτώθηκαν την προηγούμενη ημέρα σε βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, άγνωστοι του πέταξαν έναν άδειο κάλυκα. Το επεισόδιο αυτό ερμηνεύτηκε από το κόμμα του ως απειλή για τη ζωή του.

Την Πέμπτη (09/06) οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, σκόπευαν να κατευθυνθούν προς την έδρα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Όμως αστυνομικοί σχημάτισαν κλοιό, εμποδίζοντάς τους να προχωρήσουν. Σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στην περιοχή, προκλήθηκε ένταση, οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν αυγά εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

Ο Κιλιτσντάρογλου μπαίνει συχνά στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι πολιτικοί αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι δεν στηρίζει επαρκώς τον αγώνα της κυβέρνησης εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Στην κηδεία των Τούρκων αστυνομικών, την Τετάρτη (08/06), στην οποία παρέστη και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ορισμένοι φώναζαν συνθήματα εναντίον του Κιλιτσντάρογλου.

Η επίθεση εναντίον του ηγέτη του CHP «θα παραμείνει μια σκοτεινή κηλίδα στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κόμματος Σελίν Σαγιέκ Μπέκε, προσθέτοντας ότι το AKP «μας έχει πνίξει στο αίμα στα 14 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω Gallery του Newsbomb

Πηγή φωτογραφιών: dha

Σχετικές ειδήσεις