ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Ορλάντο: Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νεκρών - Εκπαιδευμένος Αφγανός ο εκτελεστής

Μακελειό Ορλάντο: Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νεκρών - Εκπαιδευμένος Αφγανός ο εκτελεστής

Ο Ομάρ Ματίν είναι σύμφωνα με τις αρχές ο μακελάρης που αιματοκύλησε το νυχτερινό κέντρο «Pulse» στο Ορλάντο της Φλόριντα - Εικόνες φρίκης από το σημείο της μαζικής σφαγής όπου έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 50 άνθρωποι, ενώ χαροπαλεύουν οι περισσότεροι τραυματίες - Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Χαροπαλεύουν οι περισσότεροι τραυματίες - Οι αρχές ψάχνουν σύνδεση του δράστη με την τρομοκρατία - Ομπάμα: Από τις χειρότερες σφαγές που έζησαν ποτέ οι ΗΠΑ

Βροχή από σφαίρες που σκόρπισαν το θάνατο, με τουλάχιστον 50 νεκρούς, έπεσαν στο νυχτερινό κέντρο Pulse του Ορλάντο της Φλόριντα όταν ο Ομάρ Ματίν, αφγανικής καταγωγής, σύμφωνα με τις αρχές, άνοιξε πυρ -με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται να τον σχετίζουν με το Ι.Κ.-, ενώ στη συνέχεια κράτησε ομήρους τους θαμώνες του μαγαζιού.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό, σύμφωνα με το AMAQ NEWS που πρόσκεται στην οργάνωση. Να υπενθυμίσουμε πως οι αμερικανικές αρχές δεν είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας, καθώς και μέχρι αυτή την ώρα διεξάγονται έρευνες για σύνδεση του μακελάρη Ομάρ Ματίν με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο δράστης είχε μαζί του ένα αυτόματο τουφέκι, ένα περίστροφο και ενδεχομένως είχε στην κατοχή του έναν εκρηκτικό «μηχανισμό».

Όπως γράφει η εφημερίδα Orlando Sentinel, περίπου 230 άνθρωποι βρίσκονταν στο κλαμπ όταν ο Ομάρ Ματίν, ο δράστης, εισέβαλε κρατώντας τους ομήρους το διάστημα μεταξύ 02:00 το πρωί και 05:00 το πρωί τοπική ώρα, όταν οι δυνάμεις SWAT αντήλλαξαν πυρά μαζί του.

Σύμφωνα με το CBS News, ο 29χρονος Ματίν διέμενε στο Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντα και δεν είχε ποινικό μητρώο. Οι Αρχές ερευνούν αν είχε κάποιους δεσμούς με την ισλαμιστική τρομοκρατία. Τα αμερικανικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του δράστη.

orlando

Ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής Αντιτρομοκρατίας και Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, βουλευτής Πιτ Κινγκ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο ένοπλος ήταν ο 29χρονος Όμαρ Ματίν, Αμερικανός πολίτης αφγανικής καταγωγής, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων.

omar 1

Οι αρχές πάντως είναι πεπεισμένες ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή, κάτι που σημαίνει ότι ο ένοπλος έδρασε μόνος του. Ο Ομάρ Ματίν φαίνεται πως τηλεφώνησε στην αστυνομία πριν από το μακελειό και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

orlando 2

Παράλληλα σε λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που συνδέεται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αναρτήθηκε σήμερα η φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται είναι ο Ομάρ Ματίν, που έχει αναγνωριστεί ως ο δράστης του μακελειού με τουλάχιστον 53 νεκρούς σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο της Φλόριντας στην οποία σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες» είναι το κείμενο που συνοδεύει την φωτογραφία.

Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως επισημαίνεται από το Ρόιτερς, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί εάν στην φωτογραφία απεικονίζεται πραγματικά ο Ματίν.

Σε έναν άλλο λογαριασμό στο Twitter που συνδέεται με τη τζιχαντιστική οργάνωση έχουν αναρτηθεί επίσης φωτογραφίες του ίδιου προσώπου και υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναρτήσει μηνύματα όπου εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επίθεση.

«Ουδεμία σχέση με την θρησκεία» λέει ο πατέρας του εκτελεστή

Το μακελειό στο Ορλάντο των ΗΠΑ όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι σήμερα σε ένα νυχτερινό κέντρο που συχνάζουν ομοφυλόφιλοι στην Φλόριντα «δεν έχει ουδεμία σχέση με την θρησκεία» δήλωσε ο πατέρας του φερόμενου δράστη, ο οποίος σύμφωνα με τα αμερικανικά μμε είναι ένας Αμερικανός με καταγωγή από το Αφγανιστάν.

«Δεν έχει ουδεμία σχέση με την θρησκεία» είπε ο Μιρ Σεντίκε, πατέρας του Ομάρ Σεντίκε Ματίν. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο άνδρας υποστήριξε ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί καθώς πριν από λίγο καιρό είδε δύο άνδρες να φιλιούνται μπροστά στη γυναίκα και τον γιο του.

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ όπως ολόκληρη η χώρα» πρόσθεσε ο πατέρας, αφού ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της οικογένειάς του.

Ομπάμα: Από τις χειρότερες σφαγές που έζησαν ποτέ οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει δηλώσεις γύρω στις 20.30 ώρα Ελλάδας σχετικά με το μακελειό που συγκλόνισε την χώρα κι εκτυλίχθηκε σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο στην Φλόριντα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση από τη σύμβουλο του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Λάιζα Μόνακο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ενώ ζήτησε να ενημερώνεται τακτικά για τις νεώτερες εξελίξεις μιας από τις χειρότερες σφαγές που έχουν σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ και διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια» στις τοπικές αρχές.

«Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων», αναφέρειη ανακοίνωση του Ομπάμα.

Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε τη θλίψη της για την επίθεση. «Ξυπνήσαμε με ανησυχητικά νέα από τη Φλόρινα. Η σκέψη μου είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτήν την τραγική ενέργεια», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «βρόμικη» επίθεση, σημειώνοντας ότι η αστυνομία ερευνά την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Διαβάστε ΕΔΩ το χρονικό της επίθεση στο Ορλάντο

Σχετικές ειδήσεις